more

Naše je more jedno od najčišćih u cijeloj Europi!

GREEN_300_listici_sredina

Odlične vijesti

U Hrvatskoj se more ispituje na čak 1008 lokacija. Rezultati analiza kakvoće mora za kupanje na plaži, vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke mora govore trenutno pokazuju da imamo iznimno čisto more.

Naše je more jedno od najčišćih u cijeloj Europskoj uniji, potvrdila je to nova analiza. Najčišće su plaže na području Primorsko goranske županije. Točnije, na njih čak 270 redovito se uzimaju uzorci mora, za vrijeme sezone kupanja, od svibnja pa sve do rujna, ukupno 10 ispitivanja po sezoni. Pri tome, stručnjaci ispituju prisutnost dva mikrobiološka pokazatelja – Escherichiju coli i crijevne enterokok.

No, ako građani posumnjaju na neko zagađenje – uzorci se analiziraju i češće.

“Mi svaku informaciju shvatimo vrlo ozbiljno. Naši ljudi su konstantno na terenu, naročito od 15.5. do 15.9. kada su turistički i nautički promet vrlo intenzivni. Tu smo da na vrijeme reagiramo, da na vrijeme zaštitimo naše ekološke resurse, da bi ostali čisti kako za nas, tako i za buduće generacije“, kazao je za HRT voditelj Odsjeka za vode i otpad Zavoda Aleksandar Bulog.

Najveća prijetnja – kemija

Jedna od najvećih prijetnji su kemijska zagađenja pa je tako naftna havarija, koja se dogodila ove zime, onesposobila za kupanje nekoliko plaža na Kostrenskome području.

“Plaža Podkvarovo i Klančić ne preporučuju se ljudima za kupanje zbog izuzetno visokih koncentracija ugljikovodika, aromatskih ugljikovodika i sulfida. Naime, to su spojevi koji mogu izazvati iritacije kože, inhalatorne smetnje pa u svakom slučaju, ne bi ljudima preporučili da se kupaju na te dvije plaže“, upozorila je Vanda Piškur, voditeljica Laboratorija za ispitivanje voda.

U Hrvatskoj se more ispituje na čak 1008 lokacija. Rezultati analiza kakvoće mora za kupanje na plaži, vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i druge značajke mora govore trenutno pokazuju da imamo iznimno čisto more.

Hrvatska je tako svrstana na 3. mjesto za 2022. godinu, a čišće more je bilo jedino u Cipru te Grčkoj.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.