105977420_320450682280337_7189815824718139775_n

Nakon bliskog susreta sa smrću, ovaj olimpijac u ime okoliša ruši plivačke rekorde

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki aktivizam

Neustrašivi plivač Neil Agius uplivao je u svjetsku knjigu rekorda kada je završio epsko neprestano plivanje od Linosa do Goze, rekord od 125,6 kilometara završen za nešto više od 52 sata.

Iza novopostavljenog rekorda ne stoji uobičajeni sportski podvig jer je Agius odlučan koristiti svoju platformu za podizanje svijesti o zagađenju oceana plastičnim otpadom. Nakon što je imao bliski susret sa smrću tijekom noćnog kupanja zbog jedne plastične vrećice, Agius je obećao da će koristiti svoje olimpijske talente za podizanje svijesti o zagađenju plastikom. “Bio je mrkli mrak i iskustvo je bilo zastrašujuće – nisam imao pojma što me napada”, kaže plivač. “Nakon što sam se oslobodio i shvatio da to nije morsko stvorenje, već odbačena vrećica iz dućana koja me skoro koštala života, odlučio sam posvetiti svoj život ovom ekološkom problemu”.

Europska komisija procjenjuje da se u svjetskim oceanima nakupilo više od 150 milijuna tona plastike, a svake se godine doda još 4,6-12,7 milijuna tona. Moramo djelovati brzo jer studije predviđaju da bi se protok plastičnog otpada u oceanima mogao gotovo utrostručiti do 2040. godine.
U nevjerojatnom plivačkom maratonu koji je trajao više od 50 sati, Australac je preplivao 125,6 kilometara od talijanskog otoka Linosa do otoka Gozo u blizini Malte, bez zaustavljanja i bez odijela za plivanje. Plivanje se moglo pratiti uživo pa su Agiusa bodrili ljudi diljem svijeta. Prije nego što je otplivao, prethodna rekorderka Chloe McCardle dala mu je svoj blagoslov. “Doista mu želim sve najbolje”, rekla je za Times of Malta.

Na njegovom putu pratio ga je i hvaljeni redatelj Jonathan Glynn-Smith najpoznatiji po snimanju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a dio je i najbolje svjetske filmske ekipe za snimanje iznad i ispod vode. Njegov film bit će inspirativan i vizualno zapanjujući zapis o odlučnosti jednog čovjeka da nastavi plivati bez obzira na sve izazove koje je ocean pred njega stavio.
Kada je stigao navečer u Gozo, dočekalo ga je mnoštvo obožavatelja. Agius se od tada oglasio na društvenim mrežama, izražavajući neizmjernu zahvalnost na podršci malteškog naroda i svih onih koji su slijedili njegovo putovanje. Boreći se s lošim vremenom, ozljedama i mentalnim izazovima, Aguis je zaslužno preuzeo titulu u pothvatu koji je najbolji pokazatelj ljudske izdržljivosti i predanosti ekološkom aktivizmu.

PHOTOS BY: Instagram @neil.agius / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.