pexels-pixabay-164571

Jesu li kreditne kartice napravljene od reciklirane plastike budućnost u zelenom bankarstvu?

GREEN_300_listici_sredina

Neke financijske korporacije ih već koriste

Kako za sve postoji alternativa, tako je i svijet bankarenja odlučio stati uz okoliš i pružiti šansu planetu na način da sve više poznatih korporacije počinje koristiti recikliranu plastiku za izradu kartica. Hoće li one postati naša budućnost?

Jeste li znali da je za izradu bankovnih kartica u svijetu godišnje potrebno plastike čija je količina jednaka težini aviona Boeing 747 te da je ugljični otisak izrade tih istih kartica jednak onom kojeg napravi broj od pola milijuna putnika koji prelijeću iz New Yorka za Sidney? I to sve zbog sićušne kartice koja stane u svačiji džep. Ovi podaci itekako su šokantni, a posebice kada smo svjesni količine plastičnog otpada s kojim se čovječanstvo svakodnevno susreće. Postavlja se pitanje, zašto taj isti plastični otpad ne bi bio recikliran i iskorišten upravo u svrhu izrade dokumenata, bankovnih kartica i brojnih drugih plastičnih kartica koje vjerno sakupljamo u svome novčaniku?

Prije nešto više od godinu dana britanska start up kompanija Tred pokrenula je kampanju ne bi li skupili financijska sredstva za izradu zelenih bankovnih kartica, odnosno ekološki osviještenih kartica koje su izrađene od recikliranog plastičnog otpada iz oceana. Otpad u oceanima je uz otpad na kopnu jedan od gorućih problema s kojima se današnje društvo suočava. Također, uz svoje odgovorne kartice, osmislili su aplikaciju koja mjeri veličinu ugljičnog otiska koju vlasnik ove kartice proizvede u danu. Cilj je pomoći ljudima da shvate kako pretjerano uživanje u stvarima poput brze mode, šteti okolišu.

Korisnici mogu pregledavati živopisne grafikone koji ocrtavaju ono što rade kako bi pomogli i spriječili uništavanje planete. Korisnici Treda tada dobivaju izvještaj koji povezuje njihovu potrošnju ugljika s mjesečnom pretplatom koja je ograničena na 23 eura. Svaka uplata nadoknađuje njihovu proizvodnju ugljika kroz certificirani škotski plan sadnje drveća. Ovakav način bankarenja u posljednjih nekoliko mjeseci privukao je sve veći broj korisnika, pa se od početka kampanje do danas, prema posljednjim podacima, broj korisnika udvostručio.

Hoće li onda “peglanje” u trgovinama takvim karticama postati naša bliska budućnost? Sve više se čini kako naginjemo prema pozitivnom odgovoru što svakako veseli. Tako su neke od najpoznatijih financijskih korporacija već počele usvajati i nuditi opciju svojim korisnicima da se odluče za zelenu karticu odnosno, onu koja je napravljena od reciklirane plastike. Jedna od njih je i MasterCard koji je nedavno započeo izrađivati svoje kartice od održivih materijala. “Cilj nam je jednostavan; želimo pomoći bankama da potrošačima ponude ekološki prihvatljivije kartice i poduzimamo konkretne korake da dovedemo do te promjene. Na ovaj način svi imaju koristi – to je bolje za okoliš, bolje je za posao i zadovoljava nove potrebe potrošača”, rekao je za strane medije predsjednik cyber i obavještajne mreže Mastercarda Ajay Bhalla.

Odgovornom načinu bankarenja pridružila se i Visa koja je prošle godine počela surađivati s tvrtkom koja se bavi upravo reciklažom plastike iz oceana i koju pretvara u kartice pa bi trend ovakvih ekološki osviještenih kartica u novčaniku koji je započela start-up kompanija s početka priče, uskoro nadajmo se, trebalo postati pravilo, a ne potencijalni odabir.

PHOTOS BY: Tred.earth, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.