vatromet naslovna

Najzagađeniji grad na svijetu zabranio vatromete: Osim novčanih kazni, prekršitelji mogu i u zatvor

GREEN_300_listici_sredina

Zagađenje je prijetnja zdravlju

Možda mislite da vatrometi nemaju veze sa zagađenjem zraka. No u New Delhiju su i ove godine uveli zabranu vatrometa koji su bili glavno obilježje njihova festivala Diwali, a koji se događa svake godine u studenome.

U New Delhiju, najzagađenijem gradu na svijetu, novim su zakonom zabranili proizvodnju, skladištenje, prodaju, dostavu putem interneta, ali i paljenje bilo kakve vrste vatrometa, kako je izvijestio njihov ministar Gopal Rai na konferenciji za novinare.

new delhi

Inače, paljenje vatrometa dio je proslave hinduskog festivala Diwali, odnosno praznika svjetla, pa tada čak nekoliko stotina vatrometa osvjetljava nebo i grad prekriva toksičnim maglom, što  dodatno pogoršava kvalitetu zraka jer je hladnije i lakše se zadržava prašina, ispušni plinovi od automobila, ali i  od toksični spojevi od spaljivanja strnjike u susjednim regijama.

Jače je zagađenje zraka zimi

Vlada Delhija ovog će tjedna održati sastanak sa stručnjacima kako bi izradila plan za suzbijanje zagađenja zraka tijekom zime, kada ono uzrokuje porast respiratornih bolesti u New Delhiju, jednom od najzagađenijih gradova na svijetu, često rezultirajući zatvaranjem škola i proglašavanjem izvanrednih situacija opasnih po zdravlje.

Gradske su vlasti već nekoliko godina unatrag strogo zabranile upotrebu i prodaju vatrometa prije festivala, a kazne su bile i zatvorske i novčane. Kao rezultat zabrane vatrometa, navode podatak da se prošle godine kvaliteta zraka poboljšala u odnosu na onu iz 2015. godine.

Tvrde, također, da bi stanovnici New Delhija u prosjeku mogli živjeti 11,9 godina duže ako bi Indija ispunila smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za ograničavanje razina čestica u zraku koje oštećuju pluća, na 5 mikrograma po kubičnom metru.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.