277249778_110245074977332_8993620309371302036_n

Brdo troske i dalje stvara probleme. Sada su postavili stanice za mjerenje kvalitete zraka, ali predaleko

GREEN_300_listici_sredina

Opasnost za zdravlje Splićana

Građani tvrde da su primijetili pojačani odvoz troske i ugljena nakon postavljanja stanica za mjerenje kvalitete zraka.

Nakon što su se građani Solina i Splita godinama žalili na zagađenje zraka kod Vranjica te na sjevernom dijelu Splita, konačno su postavljene dvije stanice za mjerenje kvalitete zraka. Zagađenje je uzrokovano pretovarom različitih rasutih tereta u Sjevernoj luci, koje vjetar raznosi prema njihovim kućama.

Građani tvrde da su stanice predaleko od troske

Ipak, građani nisu u potpunosti zadovoljni. Naime, jedna je stanica postavljena poprilično daleko od područja ugljena i brda troske koji se nalazi na otvorenom. Postavili su ju na područje kotara Brda, a građani tvrde da je trebala biti bliže, na Vranjičkom putu ili na poziciji koja je maksimalno udaljena 150-250 m od zagađenog područja.

Pojačani odvoz troske i ugljena 

“Našim upornim objavama i prijavama o oblacima prašine iz sjeverne luke Split koji nošeni vjetrom učestalo odlaze prema stambenoj zoni na Brdima i ugrožavaju zdravlje stanovništva , došlo je do “djelomičnog” pomaka”, poručili su na stranici Ekološki Teror Vranjic Brda.

Druga stanica postavljena je u Kupreškoj ulici 90, a građani tvrde da su primjetili i pojačani odvoz troske nakon postavljanja stanica.

Postavljene stanice za mjerenje kvalitete zraka

“Stanica obavezno treba vršiti mjerenja za vrijeme bure, što je vrlo upitno”, dodali su.

Mjerenja će se obaviti četiri puta u trajanju od 15 dana u svakom godišnjem dobu, a provest će se akreditiranim metodama s uređajima na mobilnim mjernim postajama za mjerenje kvalitete zraka postavljenim od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, najavljeno je na službenim stranicama Grada Splita.

Opasnost za zdravlje

Podsjetimo, onečišćenje zraka može izazvati izuzetno opasne posljedice na zdravlje. Početkom 1990-ih čestice koje prodiru duboko u pluća dovele su do gotovo milijun prijevremenih smrti u 27 zemalja članica EU, navodi se u izvješću EEA-e.

Troska može izazvati opasnost za zdravlje

Godinama traje borba građana protiv onečišćenja. Žale se jer ne smiju otvarati prozore, sušiti odjeću vani pa čak ni puštati djecu da se igraju na otvorenom. Naime, vjetar im nanosi velike količine pijeska i otpada na balkone, u kući te na automobile.
Osim toga, građani se žale i na prekomjernu buku prilikom rada brodova.

Onečišćenje zraka i dalje je najveća prijetnja okolišu i ljudskom zdravlju u Europi, objavila je agencija. Bolesti srca i moždani udari uzrokuju većinu prijevremenih smrti za koje se okrivljuje onečišćenje zraka, a slijede plućne bolesti uključujući rak. Kod djece onečišćenje atmosfere može štetiti razvoju pluća, uzrokovati respiratorne infekcije i pogoršati astmu.

 

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.