Naše bake su doista znale što godi tijelu zimi, a to su ukusna, topla i zdrava variva. Možda i vama varivo od graška s noklicama budi sjećanja na djetinjstvo. No varivo od graška u sebi može sadržavati i još neko povrće koje će mu dati na nutricionističkoj vrijednosti i poboljšati mu okus.
Mi smo se odlučili dodati mu i brokulu, koja je prepuna antioksidansa i vlakana, a daje baš ona “štih” koji razveseljava nepce. Najbolje od svega, varivo je gotovo u manje od sat vremena, a vi možete poslužiti topao i zdrav obrok. Zaprška? Za ovaj vam recept uopće nije potrebna jer jedna žlica prosa, stavljena na samom početku, dat će ovome jelu potrebnu gustoću i puninu.
Sastojci
- 1 srednje velika glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 mrkva
- 1 šalica graška
- 2 srednje velika krumpira
- pola glavice brokule
- malo maslinovog ulja
- 6 mini-rajčica (ili dva krupno nasjeckana pelata)
- 1 žlica prosa
- sol
- biber
- Za noklice: 1 jaje, pola šalice brašna (šalica 2 dcl), sol
Priprema
Sitno nasjeckajte luk i stavite ga na zagrijano maslinovo ulje pa dodajte žlicu prosa i posolite. Cijelo vrijeme miješajte dok ne požuti luk, da se proso ne bi “zalijepio” za lonac. Dodajte krumpir, nasjeckan na kockice, mrkvu na kolutiće i grašak, pa 2 – 3 minute popržite i podlijte s malo vode da prekrije povrće. Dodajte još malo soli i papra. Kuhajte 10-ak minuta pa dodajte brokulu razdvojenu na cvjetiće i podlijevajte vodom da bude malo iznad razine povrća. Nakon 10-ak minuta kuhanja, dodajte mini-rajčice u komadu ili pelate. Pustite da se kuha još 15-ak minuta.
U zdjelici izmutite jaje i posolite pa dodajte brašno. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo vode. Smjesa za noklice treba biti srednje gustoće da je možete zagrabiti žličicom i spustiti u varivo. Dok varivo još “krčka”, žličicom stavljajte smjesu za noklice. Noklice su gotove u 2 minute. Kušajte varivo, pa prema potrebi, dodajte još začina. Na kraju, možete ubaciti sitno nasjeckani češnjak, ali pustite ga da kuha samo minutu, kako bi pustio aromu. Vaše varivo s noklicama je spremno za posluživanje.