Hašima naslovna_

Najtužniji otok na svijetu: Na njemu nema stanovnika i podsjetnik je na horor koji se može dogoditi Zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Neobična mjesta

Ako si želite predočiti kako bi Zemlja izgledala kada bi izumrla ljudska vrsta, Hašima, otok koji je udaljen samo 15 km od japanskog Nagasakija, upravo je takav zastrašujući prizor.

Smještena samo 15-ak kilometara od Nagasakija, Hašima je jedno od najjezivijih mjesta na planetu, a – vjerovali ili ne – nekad je bio gusto naseljeno mjesto. Ovaj otok još nazivaju i Gunkanjima, što znači “otok kao ratni brod” jer mu je oblik sličan bojnome brodu.

Hašima

U 19. stoljeću je bio lokacija za iskopavanje ugljena, a tijekom 20. stoljeća, kada je došlo do iscrpljivanja rezervi ugljena, broj stanovnika postupno se smanjivao.  Zanimljivo je kako je otok neko vrijeme bio i u vlasništvu Mitchubishija, oko 1890. godine, a ondje su živjeli radnici koji su radili prve automobile za ovu tvrtku.

Tijekom Drugoga svjetskog rata, Japanci su ovaj otok koristili kao radni logor za zarobljene Kineze i Korejce, od kojih su mnogi umrli zbog gladi i iscrpljenosti

Hašima

Krajem 1950-ih na otoku je živjelo nešto više od 5.200 stanovnika krajem 1950-ih, da bi dvadeset godina kasnije otok proglašen napuštenim otokom. Prije sedam godina, Hašima je ušla na popis UNESCO-ove svjetske baštine, a 2009. je otvorena za posjet turistima.

Otok je bio zanimljiv i filmskoj industriji, naime, ondje su 2012. godine snimljene pojedine scene iz filma o James Bondu “Skyfall”.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.