Photo taken on Aug. 22, 2023, from a Kyodo News helicopter shows a pile of tanks at the crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant in Fukushima Prefecture, northeastern Japan, storing treated radioactive water from the plant. Japan started releasing the treated water into the ocean on Aug. 24 amid lingering concerns among local fishermen and some neighboring countries about the environmental impact.,Image: 799704161, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Japan ispustio radioaktivnu vodu iz Fukušime u ocean: Kina odmah uvela zabranu uvoza ribe

GREEN_300_listici_sredina
Ispuštanje radioaktivne vode odobreno je od strane UN-ovog nadzornog tijela prošloga mjeseca, a japanske su vlasti odluku donije još prije dvije godine.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukušima u Tihi ocean. To je potaknulo Kinu da objavi trenutačnu opću zabranu uvoza svih plodova mora iz Japana.

“Izrazito smo zabrinuti zbog rizika od radioaktivne kontaminacije koju donosi japanska hrana i poljoprivredni proizvodi koji se izvoze u Kinu”, kazao je kineski carinski dužnosnik, a prenosi Reuters.

Ispuštanje radioaktivne vode odobreno je od strane UN-ovog nadzornog tijela prošloga mjeseca, a japanske su vlasti odluku donije još prije dvije godine. Riječ je o početku dugotrajnog procesa stavljanja izvan pogona elektrane Fukushima Daiichi nakon što ju je uništio tsunami.
Oštro protivljenje

Operater elektrane Tokyo Electric Power (Tepco) (9501.T) rekao je da je puštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu te da nisu identificirali nikakve abnormalnosti s crpkom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Međutim, Kina je u četvrtak ponovila svoje čvrsto protivljenje planu i rekla da japanska vlada nije dokazala legitimnost ispuštanja vode.

“Japanska strana ne bi trebala prouzročiti sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak ni ljudima u svijetu iz vlastitih sebičnih interesa”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak.

Tokio je, pak, optužio Kinu za širenje “znanstveno neutemeljenih tvrdnji”. Ističu pritom da je ispuštanje vode sigurno, napominjući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) da je utjecaj kontaminirane vode na okoliš i zdravlje ljudi “zanemariv”.

Kontaminirana voda

Podsjetimo, svaki dan se u Fukušimi skupi oko 100.000 litara kontaminirane vode: one koja hladi oštećene reaktore elektrane, ali i podzemne vode i kišnice koje prodiru u spremnike. Trenutno je u spremnicima na obali pohranjeno oko 1,34 milijuna tona – što je ekvivalentno gotovo 540 olimpijskih bazena.

Kako, prema izvješću japanskih vlasti, ondje više nema mjesta za skladištenje, 2021. godine je odlučeno da se otpadne vode, i to 500 000 litara dnevno, kroz cijev dužine jedan kilometar, ispuštaju u more.

Odluka o zabrani uvoza japanskih plodova mora mogla bi se negativno odraziti na japansko gospodarstvo. Naime, tijekom 2022. godine Japan je u Kinu izvezao plodova mora u vrijednosti od oko 600 milijuna dolara, što ga čini najvećim tržištem za japanski izvor.

Voda će se u početku ispuštati u manjim količinama te uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje ukupne količine od 7.800 kubičnih metara – što je ekvivalent otprilike tri olimpijska bazena vode – dogodit će se tijekom otprilike 17 dana.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.