plitvice naslovna

Na ovoj su karti zabilježena najčudesnija mjesta svijeta: Uz Mount Everest i Taj Mahal, upisano je i jedno mjesto iz Hrvatske

GREEN_300_listici_sredina

Top destinacije na svakom kontinentu

Prema broju pretraživanja određenih mjesta na Wikipediji, iz osiguravajuće kuće All Clear, napravili su listu najčudesnijih destinacija na svijetu i unijeli u Kartu svjetskih čuda. Označeno je i jedno mjesto u Hrvatskoj.

Svijet je prepun predivnih mjesta koja vrijedi posjetiti. Volite li zadivljujuće prirodne krajolike, vjerojatno vam na pamet padaju mjesta poput planine Fuji, Bajkalskog jezera i Viktorijinih slapova. Volite li povijesne i kulturne spmenike? Tu su Eiffelov toranj, Machu Picchu… Na koji god da kontinent krenete, popis može biti poduži.

Osiguravajuća kuća AllClear, koja se bavi turističkim putovanjima, odlučila je napraviti online istraživanje i prema broju pregleda na Wikipediji, odvojiti mjesta koja su korisnici interneta najviše pretraživali. Svoje zaključke temeljili su na broju pregleda stranica svakoga zanimljivoga mjesta o kojem se istraživalo na Wikipediji, a svoje su podatke zabilježili na karti koju su nazvali “Svjetska čuda” ili World Wanders.

Sastavili su listu najtraženijih svjetskih znamenitosti kako bi napravili popis od top sedam mjesta za koja hrabro tvrde da su “Sedam svjetskih čuda”.

Taj Mahal

Znamenitost koja se najviše istraživala na Wikipediji je nevjerojatni Taj Mahal u Indiji. Sagrađena u 17.stoljeću, palača se smatra najvećim kulturnim spomenikom indo-islamske arhitekture, a prikupila je više od 28 milijuna pregleda.

Drugo najpopularnije mjesto je najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S više od 23 milijuna pregleda, prema AllClearu, ovaj neboder u Dubaiju bio je najzanimljivija visoka građevina na svijetu.

Mount Everest

Na trećem mjestu je Mount Everest. Najviša planina na svijetu smještena je na granici Kine i Nepala i na nju se godišnje penje oko 800 ljudi. Njena stranica na Wikipediji pregledana je 22 milijuna puta.

Kip slobode u SAD-u, sa 19 milijuna pregleda, i Kineski zid sa 17 milijuna, čine preostala dva mjesta u top pet.

Na ovoj karti, kao čudesno mjesto u Europi, našla su se i naša Plitvička jezera. Nažalost, nemamo podatak koliko pregleda na Wikipediji ima naš najpoznatiji Nacionalni park, ali očito da su diljem svijeta ljubitelji posebnih mjesta čuli za Plitvice.

Ako ste znatiželjni i želite vidjeti koja još magična mjesta ulaze na ovu Kartu čudesa, evo i linka na kojem možete pronaći karte svih kontinenata i čarobnih destinacija na njima.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.