poskok zmija
poskok zmija

Najotrovnija zmija Europe u tjedan dana dvaput viđena Zagrebu: U pomoć dolaze iz Dumovca i puštaju ih u prirodu

GREEN_300_listici_sredina

Napadaju samo kad se osjete ugrožene

Mladi je poskok posjetio obitelj u Sesvetama, a nekoliko dana kasnije, odrastao poskok prijavljen je u Podsusedu. Oba su puštena u prirodu.

Čini se da ekipa iz Azila Dumovec unatrag 10-ak dana ima pune ruke posla sa zmijama na području grada Zagreba. Građani su zvali zbog onih koje nisu otrovne, ali se i dogodilo nešto neobično tijekom izlazaka na teren, dvaput su pozvani i zbog poskoka, koji se na ovome području ne viđa često.

Poskok je inače najotrovnija zmija Europe i kod nas je uglavnom lociran izvan urbanih okruženja, ima ga po Velebitu, u Dalmaciji, oko Slunja i na području Banovine.

No prva intervencija u Zagrebu bila na istočnome dijelu metropole, a riječ je bila mladome poskoku. Vlasnici kuće pozvali su Aziul Dumovec pa je poskok uhvaćen i vraćen u prirodu.

psokok u Zagrebu

Druga je dojava došla iz Podsuseda, gdje je u dvorištu Marijana Sedmaka zalutao poskok. Ovaj put bila je riječ o odrasloj zmiji, dugačkoj pola metra.  Marijan ga je ulovio, stavio u bačvu i pozvao Dumovec da dođu po njega. Kako kažu iz Azila, poskok je vraćen u prirodu.

poskok u Zagrebu

“Kada se krećete šumom, zmije vam se sklanjaju s puta jer osjećaju vibracije tla. Dodatan vam je oprez potreban kada se umirite na nekom mjestu, primjerice ako želite sjesti ili leći”, poručuju iz Dumovca.

Za RTL Danas voditelj terenske službe hvatača Dumovec Darko Ozmec izjavio je kako na zagrebačkom području nisu često sretali poskoke , a uglavnom kada su se i susreli s njima, radilo se o mladim poskocima.

“Ako ga mi ugrozimo, pokušamo ubiti, slučajno stanemo na njega, on jedino što može napravit jest da nas ugrize. Drugo ne može. Srećom, mi imamo educirano medicinsko osoblje u Zagrebu i svugdje u Hrvatskoj. Nije riječ o zmiji koja će ubiti nekoga u roku par minuta”, za RTL je izjavio instruktor za ribe, vodozemce i gmazove Zoološkog vrta Grada Zagreba Ivan Cizelj.

Poskoci su u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a čovjeka napada samo ako se osjeća ugroženo. No iako se dogodi ugriz, njegov otrov najčešće nije smrtonosan, a i najosjetljivije ne ubija odmah, važno je podvezati mjesto ugriza i javiti se liječniku.

PHOTOS BY: Facebook, Pexels, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.