poskok wikimedia commons

Sezona je poskoka! Evo što sve trebate znati o najotrovnijoj europskog vrsti

GREEN_300_listici_sredina

Živi do 15 godina

Generalno voli kršna područja s nešto grmlja. Zanimljivo je i da je aktivniji noću, dok danju većinom spava i probavlja hranu.

Ovih smo dana svjedočili ugrizima poskoka ove otrovnice, a stručnjaci upozoravaju sve koji se kreću prirodom da pripaze kako ne bi uplašili zmiju i tako ju doveli u situaciju da se ide braniti, odnosno gristi čovjeka.

Kako javlja HRT, posljednji zabilježeni slučaj ugriza poskoka dogodio se čovjeku koji je u prirodi brao šparoge, tako da se poziva sve one koji ovih dana tragaju za tom biljkom da pripaze.

Ima ga u skoro svim krajevima

Iako je poskok najotrovnija europska zmija koja može biti smrtonosna za ljude, dobre su vijesti da on na našim područjima rijetko ubija zahvaljujući tome što su bolnice opremljene antiserumom za ugrize zmija. Obično se pacijenti nakon ugriza zadržavaju na liječenju još nekoliko dana.

U Hrvatskoj poskok, koji je iz porodice ljutica, živi u Lici, na Medvednici, Žumberku, Banovini, Kordunu, Gorskom kotaru, Kalniku, Istri, Zagorju i velikoj većini dalmatinskih otoka, ali i na dijelovima obale. Generalno voli kršna područja s nešto grmlja. Zanimljivo je i da je aktivniji noću, dok danju većinom spava i probavlja hranu.

Trokutasta glava i okomita zjenica

Radi se o zmiji promjenjive boje, pa mu je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik-cak prugom. S trbušne strane je bjelkast s crnim točkama. Mužjak naraste do 1 metar. Na Velebitu su zabilježeni rijetki primjerci koji premašuju tu veličinu, a ženke su manje od mužjaka.

Uz izlomljenu prugu na leđima, prepoznatljiv je po trokutastoj plosnatoj glavi, okomitoj zjenici i roščiću na vrhu njuške. U ustima ima dva duga otrovna zuba povezana s otrovnom žlijezdom. Jezik mu je dug i rašljast. Pomoću njega osjeća opip i miris.

Poskoci žive do čak 15 godina, a čak i mladunci veliki oko 15 centimetara već su opremljeni otrovom i mogu izazvati ugriz koji je opasan za čovjeka. Njihov otrov funkcionira tako da zgrušava krv, a otrovniji su čak i od zastrašujuće kobre.

Što u slučaju ugriza? 

Ugriženog treba što hitnije odvesti liječniku, uz što manje samostalnog kretanja, a prilikom odlaska u prirodu je poželjno nositi štap kojim je moguće udaljiti zmiju te deblju odjeću, pa čak i rukavice, koji će smanjiti dubinu potencijalnog ugriza.

Više o ostalim zmijama u Hrvatskoj možete pročitati ovdje.

PHOTOS BY: Wikimedia Commons / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.