najotrovnija biljka naslovna

Najotrovnija biljka na svijetu stigla u Europu: Smještena je u vrt Harryja Pottera i ima osobnog čuvara

GREEN_300_listici_sredina

Otrov ostaje u tijelu čak godinu dana

Gympie-Gympie, najotrovnija biljka na svijetu, nalazi se u Britaniji, u vrtu u kojem raste više od 100 toksičnih biljaka.

Biljka koja se smatra jednom od najotrovnijih na svijetu, nedavno je donesena u Europu i smještena u Velikoj Britaniji, u popularni Vrtu otrova u dvorcu Alnwick, u Northumberlandu, lokaciji koja je poslužila kao kulisa za dva filma o Harryju Potteru.

Biljka Gympie-Gympie, latinskog naziva Dendrocnide moroides, koja pripada obitelji kopriva Urticaceae, raste u područjima tropskih šuma Malezije i Australije. Njezina stabljika, grane, peteljke, listovi i plodovi prekriveni su sitnim lomljivim dlačicama, trihomima, koje su pune toksina.

Ako se slučajno nabodete na njih, izazivaju bol sličnu osjećaju “kada vas netko stavi na elektrošokove i zapali istovremeno”, kako izvještava Mirror, a otrov ostaje u tijelu i do godinu dana.

Prijavljeni su slučajevi nesretnika kod kojih je ova nepodnošljiva bol trajala tjednima, a neki su čak počinili samoubojstvo samo da prekinu strašnu agoniju.

Biljka je toliko opasna da je zaštićena staklom od promatrača, a ima i svog osobnog čuvara. U Vrtu Alnwick, gdje ima više od 100 toksičnih i narkotičkih biljaka, bit će izložena pokraj kanabisa i smrtonosnog ricina.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.