d3bd79a423aa4a786e5cce7dfd7c1512

Najbolji mjesec za sadnju. Evo što se od povrća i cvijeća sije i sadi u svibnju

GREEN_300_listici_sredina

Svibanjska rapsodija u vrtu

Ako su svi oko vas već znatno ranije krenuli sa sadnjom, ništa ne brinite vrtlarenje i mjesec svibanj "vole se javno". Sve što niste stigli posijati ili posaditi ranije, sve još stignete ovih dana, dapače neke biljke preferiraju sadnju kad je zemlja nešto toplija i vlažnija.

Već smo ozbiljno zakoračili u svibanj, mjesec koji je prema svim pravilima sadnje, najpogodniji za vrtlarenje. Naime, većina vrtnih kultura i cvijeća sadi se upravo u petom mjesecu, a i narast će puno brže jer je zemlja sad već dovoljno ugrijana, ali i vlažna. Ako ste u vrtu tek početnik i ne znate što se sve sadi mjesec prije kalendarskog početka ljeta, donosimo vam u nastavku.

Salata

Salata je povrće koje zapravo možete sijati u bilo koje doba godine, posebice ako ju sijete primjerice na zatvorenom balkonu. Svibanj je idealno vrijeme za sijanje salate u vrtu.

Mrkva

I mrkva i svibanj se vole. Mrkvu možete izravno sijati u rupice koje ste napravili u vrtu te prekriti ju hortikulturalnim runom da ju zaštitite od nametnika.

Peršin i drugo začinsko bilje

Peršin možete sijati ili kupiti već gotove sadnice. Ovu biljku možete posaditi i u vrtu, ali i u tegle na balkonu ili terasi.

Blitva 

Sijte ju izravno u zemlju i možete ju brati direktno iz vrta gotovo cijelu godinu.

Grah

Sije se direktno u gredicu ili prethodno klija na toploj prozorskoj dasci od svibnja i sadi u gredicu kada prođe svaki rizik od mraza što bi trebalo biti krajem ovog mjeseca.

Slatki grašak

I njemu najbolje odgovara svibanj za sadnju na otvorenom. Sad je pravo vrijeme da u vrtu napravite mjesto za grašak.

Suncokret

Suncokrete izravno posadite u vrtu, a svu njihovu čar osjetite u kolovozu i rujnu.

Hortenzije

Ovo prekrasno cvijeće posadite u što bogatije i plodno tlo koje ste prethodno nahranili dobrim prirodnim gnojivom.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.