98194a7ad94314b24c858a250932f437

Ako ste poželjeli vrt koji miriše kao najbolji parfem, ovih sedam biljaka u tome će vam pomoći!

GREEN_300_listici_sredina

Mirisne kraljice svakog vrta

Prvi vikend u svibnju je stigao, a vi ga iskoristite da pružite svojem vrtu najmirisnije note cvijeća. Evo što posaditi ne biste li imali najmirisniji vrt u susjedstvu.

Ako ste ljubitelj cvijeća i niste skloni alergijama, onda u vašem vrtu svakako možete posaditi i one biljke koje osim svojim izgledom, oduševljavaju i mirisima. Imati vrt prepun cvijeća zaista je velika dragocjenost kako za vas, tako i za sve vrijedne oprašivače kojima će slijetanje u vaš vrt biti pravi malo “praznik”. Dopustite da vas ovog proljeća i ljeta omame mirisi cvijeća koje vam u nastavku donosimo.

Anđeoska truba

Ovaj grm ili drvo najbolje raste ispod krova, uza zidove ili iznad ograda. Anđeoska truba raste u naletima; ponekad nekoliko puta godišnje, tvoreći tako gustu “deku” prekrasnih cvjetova. Cvjetovi su mu dugi i trubasti, a taj slatkasti miris osjeća se tijekom večernjih sati i ako puše lagani povjetarac.

Jasmin

Neke vrste jasmina su bez mirisa, ali ako posadite talijanski jasmin, očekujte prekrasan miris. Polu-zimzeleni je to grm koji može narasti na između 2,5 i 4 metra. Drvenaste stabljike više rastu poput grma, a ne kao vinove loze.

Frangipani

Su cvjetnice ili stabla koja se često povezuju s Havajima i drugim tropskim otocima. Porijeklom iz Singapura, rod plumerije su uvedene na Havaje 1860. godine. Ona je izvrsna biljka za bazene ili toplice i dobro raste u posudama.

Gardenija

Kad se govori o mirisnim biljkama, uvijek se sjetimo gardenije. Dugogodišnji favoriti u svim vrstama vrtova, od vikendica pa sve do onih mediteranskih. Grmovi gardenije daju desetke kremastih satenskih cvjetova u proljeće koji imaju opojan miris.

Ukrasni duhan

Cvjetni duhan je uspravna biljka s blago ljepljivim cvjetovima ružičaste, bijele ili svijetlozelene boje koji se ponekad otvaraju tek noću ili za oblačnih dana.

Jorgovani

Teško da bilo koji popis mirisnog cvijeća može proći bez jorgovana. Listopadni grm vrlo je otporan i pogodan za hladnu zimu jer mu to omogućuje uspješno cvjetanje. Miris koji vraća u djetnjstvo i druženja na selu kod naših baka.

Ruže

Baš poput jorgovana, teško je popis zamisliti i bez ruža. Najmirisniji cvjetovi ruža za sadnju svakako su engleske ruže Davida Austina koje su uzgojene na način ne bi li kombinirale različite osobine različitih sorti ruža. Legendarni je to cvijet koji je ugodan kako nosu, tako i oku.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.