liza-golyarchuk-ZN6wvVMmRI0-unsplash

Sve što trebate znati o sadnji mikropovrća na jednom mjestu

GREEN_300_listici_sredina

I zima svoju mikrosadnju ima

To što smo i dalje u zimskom ruhu, ne znači da u toplini svog doma ne možemo vrtlariti i za svega nekoliko dana sebi proizvesti povrće. Riječ je o onom mikropovrću kojeg možemo posijati bez obzira o veličini prostora u kojem živimo. Rukola, blitva, špinat samo su neka mikropovrća koja možemo posijati i već kroz desetak dana iskoristiti ih u salatama i smoothiejima.

Bez obzira na minuse u zraku i doba kada još gotovo nitko nije spreman na vrtlarenje vani u vrtu, to ne znači da neke biljke ne možete zasaditi u toplini vašeg doma i kroz svega nekoliko dana dobiti povrće odlično za pripremu ručka. Riječ je naravno o mikropovrću kojeg u jelima možete iskoristiti kao začinsko bilje, a najčešće ono posluži i za ukusne salate.

Što točno možemo saditi u ovim zimskim mjesecima? Od rotkvice, kelja, brokule, preko rikule, blitve pa sve do korijandera, salate i kupusa. Radi se o mladim izdancima povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu.

Ono što vam je potrebno su široke posude u koje ćete staviti zemlju, špricaljka, kao i poklopac veličine posude kojim ćete prekriti vaše posijano mikrobilje na nekoliko dana. Pri sijanju u ovim zimskim mjesecima važno je da odaberete kvalitetno, organsko sjeme koje možete naći u svakoj boljoj agro trgovini.

Nakon što ste u posudu rasuli supstrat (najčešće se radi o zemlji) na vrh prospite sjeme koje želite i važno je da tu budete široke ruke, ali neka ono bude ravnomjerno posipano po cijeloj posudi. Također, možete miješati razno sjeme ne bi li dobili salatni mix. Primjerice rotkvicu s rikulom, blitvom ili brokulom.

Nakon što ste posijali svoje sjeme na supstrat, fitriranom ne zalijevati već prskati. Zalijevanjem bi moglo doći do ispiranja tankog sloja supstrata kojim su sjemenke prekrivene.

Posijano mikropovrće treba zatim prekriti pokopcem i 2 puta dnevno prskati sve do pojava prvih klica. Kasnije ostaviti 3 do 4 dana pokrivenu posudu bez da ju otvarate.

Za klijanje mikropovrća obično je dobro odabrati južnu stranu vašeg doma, balkona, ako nemate staklenik.

Šesti dan nakon sadnje sjemena kada već imamo imamo znantno vidljive klice, ali u nešto žučkastoj boji, vrijeme je da izložite suncu kako bi poprimile svoju primarnu boju i kako bi još dovoljno narasle kako bismo ih mogli korisititi za spremanje jela.

Uz malo truda i u svega nekoliko koraka privrediti ćete sami sebi mikropovrće ili začinsko bilje za spremanje obroka u vidu salata, umaka ili pak jutarnjih smoothieja bez utrošene velike količine novaca, ali i bez stvaranja dodatnog otpada od raznih ambalaža.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.