šuma u jami naslovna

Na ulasku u podzemni svijet otkrivena drevna šuma: Na dnu vrtače stabla viša od 9 metara

GREEN_300_listici_sredina

Čuda prirode

U UNESCO-ovom globalnom geoparku Leye Fengshan, u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang u  jugozapadnoj Kini, pronađena je vrtača na čijem dnu raste golema stara šuma. 

Tijekom prošle godine tim speleologa u Kini je pronašao jamu u kojoj raste drevna šuma, a iz jame je bio ulaz u čak tri podzemne špilje. Vrtača, jama ili na kineskome “tiankeng”, što se prevodi kao “nebeska jama”, pronađena je u UNESCO-ovu globalnom geoparku Leye Fengshan, u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang u  jugozapadnoj Kini.

Istraživački tim, koji je predvodio speleolog Chen Lixin, spuštao se u jamu nekoliko sati i došao do dubine od 192 metra, a ondje su pronašli staru šumu u kojoj su neka stabla bila visine i do 10 metara.

Dimenzije ove goleme vrtače su zapanjujuće. Prema priopćenju za javnost, jama se proteže više od 306 metara u dužinu i 150 metara u širinu. S obzirom na posebne uvjete u ovoj staroj šumi, kao što je osvjetljenje, vlažnost i temperatura zraka, znanstvenici smatraju da ondje vjerojatno postoje i neke životinjske vrste za koje još nisu čuli.

Južna Kina bogata špiljama i vrtačama koji su nastali otapanjem stjenovitog tla tijekom povijesti Zemlje. Kišnica teče kroz pukotine u stijenskoj podlozi, pretvarajući ih u tunele i špilje. Zbog geoloških različitosti, u različitim dijelovima svijeta postoje različite špiljske topografije, i to ovisi o klimi i vrsti stijena. Stoga, u Kini postoje iznimno duboke jame s golemim ulazima u špilje.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.