orangutan naslovna

(Video) Očarat će vas jedna njihova vještina: Orangutani će se zaštititi od kiše kao nijedna druga životinja

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo su inteligentni

Čovjek se s orangutanima podudara u čak 97% DNK, a zbog impresivnog niza kognitivnih sposobnosti, poput zaključivanja i sposobnosti upotrebe alata, nije čudo što se ova vrsta majmuna smatra nama najsličnijom vrstom.

Orangutan na malajskom znači “osoba iz šume”, ali unatoč tome što su nam slični, ova vrsta majmuna danas ulazi u ugroženu skupinu, a najveća prijetnja im je čovjek.

Populacija borneanskog i sumatraskog orangutana drastično se smanjuje iz godine u godinu zbog sječe šuma, rudarstva, lova i proizvodnje palminog ulja, zbog čega je njihovo stanište u posljednja dva desetljeća smanjeno za čak 50%. Da su ove ugrožene životinje doista posebne, pokazuje i ovaj video s orangutanom koji kao kišobran koristi lišće od kiše.

No tko je naučio ove primate tako korisnu vještinu? Naime, mame orangutani često su snimljene kako na taj način štite i svoje bebe od kiše.

Majke orangutani sa svojom djecom provedu gotovo desetljeće i time se ubrajaju u kopnene životinje koje najduže ulažu u pripremanje svoga mladunčeta za život u divljini. Tijekom tog vremena, majka će naučiti dijete kako se penjati, jesti, spavati i putovati kroz krošnju na velikim visinama, ali i kako kako napraviti kišobran od lišća.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.