Lukina spilja

Speleolozi iz Hrvatske i Austrije došli do važnog otkrića: Topi se led u velebitskim špiljama

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

Tijekom dvotjedne ekspedicije po špiljama sjevernog Velebita, u kojima je sudjelovalo 42 speleologa iz Hrvatske i Austrije, otkriveno je da se razina leda u špiljama spustila čak za 3,5 metara.

Dvotjedna ekspedicija Speleološkog odsjeka Velebit iz Zagreba u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, u kojoj sudjeluje 42 speleologa iz osam speleoloških udruga iz Hrvatske i Austrije, bila je usmjerena na istraživanje prirodnih aspekata krša i opažanje učinaka klimatskih promjena.

Opažanja i rezultati ovoga istraživanja objavljeni su u priopćenju Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a otkrivaju da se razina leda u nekim jamama spustila za čak tri i pol metara u zadnje dvije godine.

Iako su tijekom prošle zime na instrumentima na nekim mikrolokacijama jama izmjerene temperature od -28 Celzijevih stupnjeva, ipak je došlo do otapanja leda..

U priopćenju se ističe da je tijekom ekspedicije pronađeno 29 novih speleoloških objekata, većinom jama koje su specifičnost Sjevernog Velebita, što pokazuje neistraženost hrvatskog krša.

Otkriveni novi speleološki objekti

Speleologinja Gorana Perić, koja je uz Maju Marinić voditeljica ekspedicije, ističe za HINU da su se posebno zahtjevna istraživanja odvijala u jami PT6 na području Premužićevog tornja, gdje je otkriveno da iza tjesnaca postoje novi kanali i da se jama nastavlja.

Važno je otkriće i novi dio jame Varnjače, koja ima posebno povijesno značenje za hrvatsku speleologiju. Prva istraživanja Varnjače datiraju iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Iznenađujuće je da je od tada ostao neotkriven vertikalni kanal velikih dimenzija koji se nastavlja na dvoranu s ledom, kazuje se u priopćenju.

U priopćenju Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza još stoji kako se sva istraživanja izvode uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

PHOTOS BY: Dinko Stopić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.