75

Na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv! Saznajte zašto…

GREEN_300_listici_sredina

3500 vrećica za Jadran

U sklopu Jelsa Art Bijenala 2021, u srpnju na Hvar dolazi svjetski poznati umjetnički kolektiv iz Madrida, Luzinterruptus kako bi na na fasadi napuštenog Hotela Jadran u Jelsi postavili monumentalnu svjetlosnu instalaciju načinjenu od plastičnih vrećica i tako ukazali na rastući problem zagađenja mora plastikom.

U sklopu projekta pokreće se kampanja sakupljanja plastičnih vrećica potrebnih za produkciju instalacije kolektiva Luzinterruptus te je, u narednih mjesec dana do samog postavljanja instalacije, potrebno sakupiti 3500 plastičnih vrećica. U akciji sudjeluju učeničke inicijative otoka Hvara, a svi zainteresirani mogu pomoći tako da isprazne plastične vrećice iz svojih špajzi i zamijene ih za platnene, a nakon instalacije vrećice će se pravilno zbrinuti. Svakom sudioniku koji prikupi minimalno 50 vrećica, dostavit će se na kućnu adresu jedna platnena, a najuspješnije sakupljače (100+), nagradit će se i majicom.

Uzimajući u obzir temu bijenala koja propituje odnos prirode i čovjeka te učinak vremena, osvrnuli su se na trajanje razgradnje otpada: plastične vrećice novijeg dizajna od gustog polietilena razgrađuju se 20 godina, one starijeg sastava oko 1000 godina, a plastične bočice do 500 godina, uz neizostavan trag petrokemijskih kemikalija, koje nisu biorazgradive. U trenutku izglasavanja novog Zakona o gospodarenju otpadom kojim se predviđa potpuna zabrana tankih plastičnih vrećica, potrebno je dodatno naglasiti velike probleme koje plastika može izazvati u morskim staništima te osnažiti proaktivno zajedničko djelovanje u smjeru potpune obustave korištenja vrsti otpada kojima su potrebne tisuće godina da nestanu u zaboravu.

Luzinterruptus je umjetnički kolektiv iz Madrida, koji provodi intervencije u javnim prostorima kako bi dali komentar ili uputili kritiku na neke od gorućih tema u javnom diskursu. Mnoge njihove intervencije su izvedene u gerila maniri, u vrlo kratkom trajanju. Zbog provokativnosti svoga rada djeluju pod kolektivnim / anonimnim identitetom.  Kolektiv je realizirao intervencije diljem svijeta na prominentnim lokacijama u javnom prostoru poput Trafalgar Squarea u Londonu ili Plaza Vaticano u Buenos Airesu.

U sklopu Jelsa Art Bijenala Luzinterruptus će rekreirati svoj rad “Plastika s kojom živimo” na fasadi Hotela Jadran, zbog snažne metaforičke veze s problematikom na koju se želi skrenuti pozornost, kako u imenu hotela, tako i u primijeni načela ponovne upotrebe i recikliranja. Hotel Jadran je prvi jelšanski hotel koji je otvorio svoja vrata 1911. godine, s čime se službeno obilježava početak jelšanskog turizma. Hotel je već 20 godina izvan upotrebe no vlasnik je dao dopuštenje za umjetničku intervenciju putem koje će se tijekom bijenala fasada zgrade pretvoriti u kolektivno umjetničko djelo koje odašilje snažnu poruku o potrebi za odgovornijim oblicima turizma u čijem razvoju podjednako sudjeluju zajednica i posjetitelji. U lobbyu hotela ekološka udruga Sunce iz Splita prezentirat će tematsku edukativnu izložbu.

Svi stariji od 15 godina koji žele na ovom projektu sudjelovati kao volonteri mogu poslati mail pod opisom “Volontiranje” na adresu jabiennial@gmail.com. U tijelu maila potrebno je kratko napisati zašto biste htjeli biti dio JAB tima, a nakon toga će vas netko kontaktirati.

Postavljanje instalacije odvijat će se od 1.7.-9.7. kada će uz pomoć svih zainteresiranih sudionika Hotel Jadran zasvijetliti u punom sjaju.

 

PHOTOS BY: Luzinterruptus / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.