Japanska umjetnica stare kutije pretvara u nevjerojatne skulpture

Oko za detalje

Umjesto da koristi tradicionalne materijale poput gline ili drveta, ova umjetnica odlučila je koristiti odbačene Amazon kutije kao svoj glavni medij. Ponovnim korištenjem starih kutija ona ne samo da izrađuje nevjerojatne skulpture od kartona, već pomaže i okolišu.

Većina nas odmah odbaci kartonsku kutiju nakon što iz nje izvadimo predmet koji nam je u njoj došao. Ipak, najvažnije nam je ono što se nalazi unutar nje. Ali japanska umjetnica pokazala je da su kartonske kutije jednako vrijedne kao i njihov sadržaj.
Upoznajte Monami Ohno, nadarenu umjetnicu koja od kartona može stvoriti vrlo detaljne skulpture i replike. Sve je započelo dok je studirala na Umjetničkom sveučilištu u Osaki, gdje je odlučila specijalizirati se za 3-D animaciju. Ipak, da biste se dočepali potrebnog softvera, prvo morate izdvojiti pozamašan iznos. Umjesto da potroši sav taj novac, odlučila je upotrijebiti zalihu praznih Amazon kutija kako bi usavršila svoje vještine 3D modeliranja. Ono što je trebala biti samo vježba pretvorilo se u umjetnost s kojom se danas profesionalno bavi. Prazne kutije postale su platno koje ona može pretvoriti u doslovno sve.

Što sve točno može napraviti od kartona? Ohno pokazuje da su mogućnosti bezbrojne. Od minijaturnih modela automobila i sci-fi ratnih brodova, od stvarnih životinja do izmišljenih likova – gotovo je nemoguće vjerovati da se karton može pretvoriti u zadivljujuća umjetnička djela. Osim toga, može stvoriti i realnu imitaciju hrane i pića. Možda nećete vjerovati, ali napravila je i sasvim funkcionalan par cipela od istih tih kutija.

U čemu je tajna njezinih zapanjujućih skulptura od kartona? Osim iznimnog talenta i izvanredne posvećenosti detaljima, njezina je snalažljivost nesumnjivo jedan od ključnih čimbenika njezina uspjeha. Bez ičega osim kartonskih kutija, škara, ravnala, ljepila, rezača kutija i selotejpa, može izrađivati složene skulpture koje su potpuno izvan ovog svijeta. Kako kaže umjetnica, eksperimentirajući je otkrila da je karton iznenađujuće zabavan medij za radi. Kada je shvatila što sve može s njim napraviti, ideje su počele dolaziti same od sebe.

Nama je itekako drago što se odlučila na taj eksperiment. Njezino ponovno korištenje kutija dokazuje da umjetniku nisu potrebni skupi materijali za stvaranje sjajnih umjetničkih djela. Nečije smeće je zaista nečije blago. U slučaju ove mlade Japanke, čak i odbačeni materijali mogu se pretvoriti u remek djela ako upotrijebimo malo mašte i kreativnosti.

PHOTOS BY: Instagram @monamincb / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.