196443743_119731340281310_6418339590540258206_n

Jednokratni plastični pribor za jelo na izložbi predstavljen kao arheološki artefakt

GREEN_300_listici_sredina

Hoćemo li u budućnosti stvarno imati ovakve izložbe?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
"Spoon Archaeology" zamišljena je kao studija koja predstavlja povijesne reference iz muzejske zbirke pored suvremenih dizajna pribora za jelo. Instalacija predstavlja materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu prošlosti i sadašnjosti te poziva publiku da rezonira održiva rješenja za budućnost.

Europska zabrana plastičnog pribora za jelo stupa na snagu 3. srpnja 2021., što znači da će jednokratni pribor za jelo proizveden u prethodnim desetljećima postati svojevrsni artefakti naše nedavne prošlosti. Njemački paviljon na Londonskom bijenalu dizajna ističe ovaj događaj predstavljanjem projekta pod nazivom “Spoon archeology”.


Njemačka instalacija jedna je od 29 izložbi različitih zemalja i regija na Londonskom bijenalu dizajna. Kustos je Thomas A. Geisler, a dizajneri su Peter Eckart i Kai Linke koji su plastični pribor za jelo skupljali u razdoblju od 20 godina. Izložba “Spoon Archaeology” organizirana je i osmišljena kao studija koja predstavlja plastiku za jednokratnu upotrebu kao nešto što bi se jednog dana moglo vidjeti u nekom prirodoslovnom muzeju, gdje su predmeti postali artefakti.

“Prikazani u okvirima u kojima se inače na prirodoslovnim izložbama predstavljaju mrtvi insekti, pribor za jelo postaje artefakt kulture koja se mora promijeniti – ne samo mijenjajući plastične materijalu u takozvane ekološke materijal”, rekli su dizajneri za Dezeen. “Pribor za jelo cjelovit je prikaz naše ekonomski usmjerene kulture, a uskoro nestaje kada na snagu dođe zabrana. Izraz je i promjene svijesti”.
Uz okvire bit će prikazana i tri filma. “Fingers and Food” prikazuje ljude kako jedu rukama i sugerira kako bi kulture mogle usvojiti alternative priboru za jelo. “Beyond Spoon” prikazuje hiper-žlicu generiranu putem umjetne inteligencije. “Banana Leaf”, koji su snimili dizajneri Charles i Ray Eames, prikazuje ljude različitih društvenih skupina, od seljaka do svećenika, kako jedu hranu s lišća banane.

PHOTOS BY: Instagram @studio_kai_linke, spoon_archaeology_exhibition / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.