Murali koji pročišćavaju zrak uz pomoć adekvatne boje i malo kreativne volje

GREEN_300_listici_sredina

Akcija koju je započela tvornica svevremenskih "starki"

Converse, poznati sportski brend, surađuje s umjetnicima diljem svijeta i stvara divovska umjetnička djela koja pomažu u čišćenju zraka.

Mogu li murali, tenisice i drveće ići zajedno? Vjerojatno da, ali samo ako ih zamišljamo kao dizajn na novoj obući ili kao crtež na fasadi zgrade kojemu su glavni motivi upravo tenisice i drveće. Međutim, svi navedeni odgovori su potpuno krivi. Ovog puta na sreću, jer ovo nije najava neke nove linije popularnih “starki” iz kreativne radionice Converse, već činjenica da ova tvrtka već neko vrijeme djeluje na projektu koji u prvi plan stavlja okoliš, a ne modu.
Naime, projektom “Converse City Forests” napravljenom upravo na inicijativi ove tvrtke cilj je gradove koliko je to moguće očistiti od smoga i štetnih čestica u zraku, odnosno u samu njegovu vrevu dovesti šumu i to u obliku murala. E sad, kako je to moguće? Moguće je uz posebne vrste boja kojima se ocrtava mural i koje su fotokatalične te djeluju kao pročišćivači zraka. Ova vrsta boje ima titan-dioksid koji privlači onečišćujuće tvari iz zraka koje se zatim pretvaraju u bezopasne nitrate i to sve kroz kemijski postupak koji koristi sunčevu svjetlost.

Glavna misija ovog hvalevrijednog projekta je “zasaditi drveće” na mjestima gdje je njihova stvarna sadnja nemoguća pa su murali sa specijaliziranim bojama poslužili kao idealna zamjena. Osim toga, tvrtka također želi podržati mlade i lokalne umjetnike na njihov umjetnički rad te da kroz svoje vizije i ideje povežu drveće, lokalnu tradiciju i kreativnost koja u već do sad napravljenim City forest muralima nikako ne manjka. Tom je akcijom do sad ukupno naslikano 14 gradova diljem svijeta, a nama najbliži su onaj u Beogradu i od prije nekoliko mjeseci i onaj u Varšavi. Mural iz Srbije potpisuju tri tamošnja umjetnika Andrej Žikić, znan kao Artez, Kristina Petrović te Dejan Ivanović, poznatiji kao Wuper. Inspiracija ovog ekološki osviještenog murala bila je upravo balkanska kultura i bogata tradicija pa tako djevojka svira harmoniku, dok ju na tamburici prati dječak cvjetne glave.

Mural ima učinkovitost kao 540 stabala

U 14 gradova ukupno je “posađeno” 5,559 drveća s raznim motivima, a nakon poljskog, na red je došao i onaj tajlandski mural smješten u njegovom glavnom gradu Bankoku. Gradovi koji su ponosni na svoja naslikana drveća s misijom su također između ostalih i Sydney, Lima, Santiago i mnogi drugi. Svi oni nose veliku poruku čovječanstvu, a to je ozbiljna briga za okoliš i zagađenje planete kojoj svi na svoj način moramo priskočiti i svojim ponašanjem smanjiti njihovu ugrozu. Neki murali poput onog u Johannesburgu veličaju i slave južnoafričke žene koje moraju postati simbol promjene naracije u njihovoj zemlji. Varšavski mural prikazuje vatromet sretnog, nasmiješenog cvijeća isprepletenog na visokim zgradama uz poruku na engleskom jeziku “Create together for tomorrow” što bi u slobodnom prijevodu značilo stvarajmo zajedno za bolje sutra. Ideju potpisuju dvojica poljskih umjetnika, Maciek Polak i Dawid Ryski, no slikanje murala na zidu zgrade izradili su stručni poljski muralisti.

Mural je na prometnoj ulici u Varšavi “zasadio” 780 stabala

– U mom gradu iz snova u budućnosti svi bi billboard plakati nestali, a ljudi bi s automobila prešli na bicikle. Moja vizija bolje budućnosti dobro se odrazila na našem projektu. Doživljavam to kao simbiozu grada i prirode koji se savršeno nadopunjuju – izjavio je za strane medije umjetnik Dawid Ryski, autor ideje murala u Varšavi.
Converse tu ne planira stati sa svojom “sadnjom” pa nam ostaje se nadati kako bi jedno takvo drvo u budućnosti moglo “izrasti” i u Hrvatskoj.

PHOTOS BY: Converse City Forests / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.