mural u poljskoj 2

Mural u Varšavi koji ‘proždire’ smog: Nastao je među prvima, a projekt ‘City Forests’ i dalje se širi

GREEN_300_listici_sredina

Umjetnošću protiv zagađenja

Kad umjetnost radi za planet Zemlju, možemo duboko udahnuti i samo reći "Najbolje umjetničko djelo koje smo vidjeli". U Poljskoj, u Varšavi, u prenapučenom gradu, postoji mural koji pročišćava zrak od smoga, a ujedno je i predivno umjetničko djelo. Ondje je postavljen još 2019., kao dio projekta "City Forests", čiji je začetnik tvrtka Converse.

U Varšavi, glavnom gradu Poljske, postoji jedinstveni mural koji ima sposobnost čišćenja smoga iz zraka.

Mural prikazuje biljke i cvijeće isprepleteno s futurističkim zgradama i dio je projekta koji je pokrenuo američki proizvođač obuće Converse pod nazivom “City Forests”. Tvrtka sponzorira niz murala diljem svijeta koristeći boju koja razgrađuje štetne i onečišćujuće tvari.

 

Mural u Varšavi nalazi se nasuprot metro stanice Politechnika, a lokaciju su odabrali lokalni umjetnici Dawid Ryski i Maciek Polak.

‘U mojoj budućoj gradskoj viziji, reklamne ploče bi nestale, a svi bi ovdje prešli s automobila na bicikle’, izjavio je Dawid Ryski, jedan od autora poljskog murala. ‘Pokušao sam osigurati da ovo zaista budu zgrade budućnosti – kao što možete vidjeti, one su oslobođene reklamnih ploča i Maciek je mogao prekrasno uklopiti svoje biljke.’

Maciek Polak je u muralu uključio vegetaciju, motiv koji je često prisutan u njegovom radu. ‘Mislim da je priroda savršena inspiracija za umjetnički rad jer ima beskrajne mogućnosti u pogledu oblika, boja i formi’, po završetku murala izjavio je umjetnik Maciek Polak.

Umjetnici ne odustaju

Središnji koncept projekta “City Forests” bio je ideja “sadnje stabala” tamo gdje inače ne bi mogla rasti. Uz mural u Varšavi, dosad je postavljeno 13 murala, zasad ih je planirano čak 32, a gradovi kao što je Rio De Janeiro, Bangkok, Beograd, Sao Paolo, Johanesburg i Sydney samo su neki od njih.

 

Murale diljem svojeta oslikavaju lokalni umjetnici koristeći inovativnu tehnologiju koja sadrži poseban premaz koji apsorbira onečišćenje iz zraka. Premaz sadrži tvari koje reagiraju s onečišćenjima iz zraka, kao što su dušikov dioksid, i pretvaraju ih u neškodljive spojeve. Na taj način, murali pomažu u smanjenju razine onečišćenja zraka i poboljšavaju kvalitetu zraka u tom području.

Koliko nam je poznato, zadnji je mural postavljen u Grčkoj, u gradu Solunu.

 

Prema procjenama Conversea, dosadašnja umjetnička djela širom svijeta imaju istu sposobnost čišćenja zraka kao 6370 stabala.

PHOTOS BY: Green.hr/Instagram/ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.