smogfree-projectroosegaarde8

Ova ekipa osmislila je način kako od smoga napraviti nakit i očuvati okoliš!

GREEN_300_listici_sredina

'Prava ljepota nije moderna torba ili Ferrari već čist zrak'

Ekipa iz Nizozemske osmislila je nekoliko fantastičnih projekata koji upijaju smog i čiste zrak. Od bicikla, nebodera, reklamnih panoa pa čak i nakita.

Nizozemska tvrtka osmislila je nekoliko usisavača smoga koji stvaraju parkove čistog zraka. Kako sami kažu, oni su u misiji za čisti zrak. Osmisli su Smog Free Tower, prvi neboder na svijetu koji ujedno usisava smog i tako čisti zrak. Visok je sedam metara i koristi patentiranu tehnologiju pozitivne ionizacije za proizvodnju zraka bez smoga u javnim prostorima, a opremljen je ekološki prihvatljivom tehnologijom. Prema podatcima tvrtke, čisti 30.000 m3 na sat i koristi malu količinu električne energije.

Osim tornja, osmisli su i Smog Eating Billboard, projekt koji su pokrenuli studenti na sveučilištu UDEM u Meksiku u suradnji s profesorom Daanom Roosegaardeom, koji stoji iza svih ostalih projekata. U gradu Monterreyu u Meksiku nalazi se više od 9.000 reklamnih panoa. Zrak je, međutim, jako zagađen. Njihov reklamni plakat koji jede smog svakih šest sati čisti istu količinu zraka kao 30 stabala i može funkcionirati pet godina.

“Prava ljepota nije moderna torba ili Ferrari, već čist zrak i čista energija”, proučio je studentima profesor.

Od sakupljenog smoga, Roosegaarde je stvorio Smog Free Ring, komad nakita napravljen od komprimiranih čestica smoga. On se ujedno nalazi i u stalnoj zbirci umjetnina Nacionalnog muzeja Zürich i Stedelijk Amsterdam. Najnoviji dodatak projektu je bicikl bez smoga, inovativni bicikl koji vožnjom “udiše” zagađeni zrak, čisti ga i ispušta čisti zrak oko biciklista.

PHOTOS BY: Studio Rosegaarde / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.