daniel-bynum-TJArWpu0Mew-unsplash

U godinu i pol dana su posadili više od 75.000 stabala. Sada kreću u novu sadnju: ‘Nastavljamo dalje još jače’

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavan i zabavan način zaštite okoliša

Najjednostavniji i najučinkovitiji način kompenzacije CO2 je sadnja stabala. Osim prirodnog procesa upijanja CO2 iz zraka, posađena šuma poboljšava kvalitetu života, postaje stanište brojnim životinjama, utječe na regulaciju temperature i donosi još brojne druge pogodnosti. Ove prednosti prepoznale su i brojne tvrtke unutar Hrvatske koje su se uključile u projekt CO2mpensating by Planting.

Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING je inovativni projekt koji ima za cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova u atmosferi i doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Projekt se temelji na ideji da se sadnjom stabala može smanjiti količina CO2 u atmosferi, jer stabla apsorbiraju ugljikov dioksid tijekom fotosinteze.

“Projekt C02mpensating by Planting i edukativni program Šumoborci smo krajem 2021. godine pokrenuli zajedno s Hrvatskim šumama, Savezom izviđača Hrvatske i agencijom HEARTH. Cilj je pošumljavanje i revitalizacija šuma koje su u potpunosti uništene djelovanjem klimatskih promjena, ali i educiranje djece, mladih i šire populacije o štetnosti emisija CO, odnosno o negativnim učincima klimatskih promjena i klimatskoj krizi”, rekao nam je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i agencije HEARTH, uoči dodjele Povelje o pokroviteljstvu.

Dan Špicer sa sinom kada je 2021. postao prvi Green Lider, osvojivši u sklopu Greencajt festivala Green Prix nagradu za svoje djelovanje i rad.

Naime, dodjelom povelje želi se odati priznanje i izraziti zahvalnost brojnim partnerima, pokroviteljima, institucijama i drugim organizacijama koje na različite načine podupiru projekt. A razloga za zahvalnost je mnogo. Naime, u samo godinu i pol dana je zahvaljujući njima posađeno više od 75.000 stabala na 10 lokacija u Hrvatskoj. U tom pošumljavanju sudjelovalo je 3750 volontera, koji se simbolično zovu Šumoborci, kroz 42 akcije pošumljavanja, a odrađeno je i više od 50 edukativnih radionica u 24 osnovne i srednje škole.

“Svake godine pred početak nove sadnje, koja se odvija tijekom ožujka i travnja, a zatim u studenom i prosincu, okupimo sve naše partnere, pokrovitelje i suradnike da predstavimo rezultate iz prethodne godine i podijelimo zahvalnice, certifikate i povelje. Na taj način se pripremamo za novu sezonu koja kreće nakon dodjele, točnije u subotu 4. ožujka, s prvom akcijom pošumljavanja u Makarskoj. Tijekom cijelog ožujka i travnja ćemo pošumljavati dijelove u kontinentalnoj Hrvatskoj, točnije oko Zagreba i Karlovca. Projekt se nastavlja punom parom, a sam događaj u petak bit će jedan dodatni „push“ da nastavimo dalje još jače”, kaže nam Špicer.

sadnja stabala

Kako točno funkcionira projekt CO2mpensating by Planting?

CO2MPENSATING by PLANTING je projekt koji sadnjom stabala po cijeloj Hrvatskoj omogućava kompanijama, institucijama, grupama i pojedincima da sadnjom stabala kompenziraju dio proizvedenog ugljičnog dioksida i tako smanje negativan utjecaj na klimu. Postoje svjetski projekti koji omogućavaju kompenziranje CO2, ali se ta stabla sade u Amazoni, Africi ili ostalim udaljenim destinacijama. Ovo je jedini projekt u Hrvatskoj kroz koji se sade stabla tamo gdje se i proizvodi CO2, a budući da svakom partneru omogućuju sudjelovanje na samim akcijama sadnje, u obliku team buildinga, ovaj projekt ima višestruke dobrobiti za tvrtke.

“Ideja je da se metodom proračuna o tome koliko je stablo, nakon što je odraslo, apsorbiralo CO2 dođe do zaključka koliko je tvrtka zahvaljujući tom stablu kompenzirala CO2 koji je proizvela. Može se izračunati koliko je sadnica potrebno da tvrtka kompenzira određeni dio emisija koje emitira”, ukratko nam objašnjava Špicer te napominje da se sadnjom može kompenzirati samo određeni dio proizvedenih emisija koji se ne može na druge konvencionalne načine umanjiti. Na partnerima projekta je da kontinuirano rade na tome da na različite načine smanje svoj ugljični otisak. “Poanta je da svi idemo k umanjenju emisija i da kroz javne kampanje i edukacije sugeriramo i educiramo opću javnost o tome da svatko od nas ima odgovornost zaštititi svoju okolinu i planet”.

Kada su tek pokrenuli projekt, krenuli su sa šest tvrtki partnera, a danas ih u projektu sudjeluje 17. Uglavnom je riječ o stranim kompanijama koje posluju u Hrvatskoj, ali ima i domaćih kompanije te je interes svakim danom sve veći.

Sutra, u petak 3. ožujka, u prostoru WESPA Spaces u Zagrebu održat će se dodjela Povelje o pokroviteljstvu s kojom se najavljuje nastavak sadnje novih stabala.

Uz predstavnike ostalih pokrovitelja i organizatora projekta iz Saveza izviđača Hrvatske, agencije HEARTH i Hrvatskih šuma, na događanju će sudjelovati i predstavnici poslovnih i medijskih partnera projekta kojima će biti uručeni godišnji Certifikati za sudjelovanje u projektu. Okupljene će posebno pozdraviti veleposlanik Kanade, Nj.E. gospodin Alan Bowman, kao novi partner i pokrovitelj projekta CO2MPENSATING BY PLANTING.

PHOTOS BY: Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.