stsci-01gnvty9pe3vhjdw6gr9rhthxx

NASA otkrila novi planet, mogao bi biti nastanjiv

GREEN_300_listici_sredina

Voda na površini

NASA-in specijalni teleskop otkrio je novi egzoplanet koji bi, sudeći po dosadašnjim podatcima, mogao biti nastanjiv. Iako su ovo dobre vijesti, to ne znači da trebamo ignorirati zaštitu svog planeta.

NASA je otkrila planet veličine Zemlje, a koji bi zbog svojih karakteristika mogao biti nastanjiv. Riječ je o egzoplanetu TOI 700 koji je vjerojatno stjenovit, a udaljen je od nas gotovo 100 svjetlosnih godina. Ovo nebesko tijelo četvrti je planet koji je NASA otkrila u orbiti oko patuljaste zvijezde TOI 700. Točnije, pronašao ih je NASA-in svemirski teleskop Transiting Exoplanet Survey Satellite.

U tom sustavu također je relativno nedavno, 2020. godine, otkriven egzoplanet veličine zemlje, kojeg su nazvali TOI 700 d. Oba nova planeta nalaze se u zoni Zlatokose, odnosno na tolikoj udaljenosti od svoje zvijezde da bi na njima moglo biti vode u tekućem stanju, što je jasan znak da je planet možda nastanjiv. Naime, planet ne smije biti previše blizu svoje zvijezde jer bi voda isparila, ali ne smije biti ni predaleko da se ne bi zamrznula.

”Zona Zlatokose” je ono područje u kojem je temperatura savršena da bi planet, ako je stjenovit, mogao imati tekuću vodu”, objavili su iz NASA-e.  Najbliže zvijezdi se nalazi planet TOI 700 b, koji je 90% veličine Zemlje, a koji napravi krug oko nje unutar samo 10 “zemaljskih” dana. Tu je i TOI 700 c, koji je 2.5 puta veći od našeg planeta i obiđe svoju zvijezdu svakih 16 dana.

PHOTOS BY: NASA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.