ishan-seefromthesky-wXt0DiISf38-unsplash

NASA spašava morske pse: ‘Mrlje na koži podsjećaju na zvijezde’

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožena vrsta

Riječ je o tehnologiji koja je prvi put razvijena za NASA-in program svemirskog teleskopa Hubble, koja se pokazala korisnom za zaštitu kitopsina, ugrožene vrste morskih pasa.

Populacija kitopsina pala je za više od 50 posto u posljednjih 75 godina. Iako su u mnogim zemljama zakonom zaštićene, kitopsine često završe na ribarskim brodovima. Ubijaju ih najviše zbog peraja, ali stradaju i kao usputni ulov u područjima gdje se lovi tuna. Zbog bušotina ih ugrožava i industrija nafte i plina, ali i udari brodovima i klimatske promjene stvaraju probleme. Znanstvenici su osmislili novi način kako ih se može zaštiti i to uz pomoć NASA-ine tehnologije.

Javnost, znanstvenici i istraživači diljem svijeta mogu priložiti fotografije psina u sustav koji koristi NASA-inu tehnologiju za mapiranje njihovih lokacija i praćenja kretanja. One se potom analiziraju kroz algoritme, koji skeniraju mrlje i pruge na koži psine. Kako su one jedinstvene poput ljudskog otiska prsta, na taj način algoritam može identificirati morskog psa pretražujući bazu podataka. Riječ je o tehnologiji koja je prvi put razvijena za NASA-in program svemirskog teleskopa Hubble.

Program funkcionira na psinama jer njihove oznake na koži tvore uzorke slične zvijezdama na nebu. Danas bazu podataka čini više od 70.000 fotografija u više od 50 zemalja, što ju čini jednim od najvećih projekata očuvanja u svijetu. Iako većina misli suprotno, kitopsine ne predstavljaju opasnost za plivače. Hrane se planktonom i sićušnim morskim organizmima, a plivaju maksimalno pet kilometara na sat pa omogućuju roniocima da im se približe.

Jedan od njih je i Norman, koji je za CNN rekao da potiče svakoga tko ima priliku da pliva s kitopsinom. Ipak, veći broj čamaca i ronioca može biti problematičan, upozorio je. Utjecaj na psine mora biti minimalan. U Zapadnoj Australiji putovanja za lov na kitopsine strogo su regulirana ograničenjima broja ljudi i licenciranih plovila u vodi u blizini životinja u bilo kojem trenutku.

Drukčija je, pak, situacija na Maldivima, gdje se smjernice o zaštiti morskih pasa često krše. S druge pak strane, kitomorskim psima na Filipinima redovito se daje hrana kako bi ih se privuklo na mjesta gdje ih posjetitelji mogu lako vidjeti. To može promijeniti obrasce ronjenja i metabolizam morskih pasa. Norman je istaknuo da se psine ne smiju uznemiravati, ali da njihove praćenje može pomoći njihovoj zaštiti. “Saznati gdje se kitopsine pare je sveti gral znanja. Zaštita njihovih područja za razmnožavanje je velika stvar“, rekao je.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.