meduza naslovna

Meduze ‘napale’ jug Jadrana: Kupači ih se boje, a evo kako si pomoći kada vas ožare

GREEN_300_listici_sredina

Prva pomoć na moru

Meduze se na Jadranu pojavljuju periodično, donose ih struje i vjetrovi, a kako dođu, tako i otplove dalje.

Iako uglavnom borave na pučini mora, meduze, žarnjaci kojih se mnogi kupači boje, periodično doplutaju zbog struja i vjetrova čak i do plaža. Ove jadranske nisu opasne, osim ako vas ožare po vratu i očima, ali njhov je dodir bolan i peče.

Ovih je dana dubrovačka plaža Danče bila obilježena crvenom zastavicom, koja je upozoravala kupače na meduze u moru, a one su doplovile i do nekih plaža na Korčuli. Na sreću, kako dođu, tako i otpolove sa strujama i vjetrom.

“Osjetljive su sve one vale koje su okrenute prema jugu, kad jugo puše ili prema zapadu kada puše maestral. Tako da se te meduze tu lokalno koncentriraju. Generalno, njihov broj nije velik u moru. Da ih idete tražiti po otvorenom moru najvjerojatnije ih ne biste našli, ali lokalno se koncentriraju zbog djelovanja struja i vjetra”, objasnio je za RTL Rade Garić, znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

No što ako naletite na meduzu i ona vas ožari? Kako reagirati i ublažiti neugodno pečenje?

“Prva pomoć je istrljati morskim pijeskom i zaliti octom ili vrućim morem, a nikako ne polijevati slatkovodnom vodom”, za RTL je izjavio Marko Marinović, voditelj Hitnog prijema OB Dubrovnik.

Nadalje, opeklinu se ne preporučuje dirati prstima, a eventualne ostatke žarnica, koje su vidljive na koži, uklonite pincetom.  Ako se na mjestu opekline kasnije pojave mjehurići, možete ih tretirati kremom koja hladi i u sebi sadrži antihistaminik.

Uloga meduza u ekosustavu

Mnogi meduze smatraju štetočinama, a statistički podaci pokazuju da se zbog klimatskih promjena, zagađenja mora i porasta temperature mora, njihova prisutnost u morima povećava.

meduza

One su iznimno otporne na razne uvjete okoliša, a ne smeta im ni voda s manjkom kisika. Znanstvenici već desetljećima pokušavaju doznati koja je njihova uloga u ekosustavu mora, osim što u nedostatku kvalitetnije hrane, mogu biti hrana nekim morskim vrstama.

Novija istraživanja pokazala su da meduze, čija invazivna brojnost muči ribare i morske ekologe, mogu za čovjeka biti korisne na neočekivane načine. Tim znanstvenika iz Cardiffa proizvodi od meduza kolagen za zarastanje rana, danski kuhari od njih rade čips, a Talijani i Slovenci tvrde da im meduze mogu pomoći u uklanjanju mikroplastike iz mora.

PHOTOS BY: Unspash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.