pexels-aysemakbas-3319324

Meduze: Poslastica i superhrana mogla bi postati uobičajeno jelo na našim stolovima

GREEN_300_listici_sredina

Oko 90 % ljudi naručili bi jelo od meduze

Meduze su uglavnom pošast za kupače u moru, ali za talijanskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, kao i europske znanstvenike, ove morske životinje su zdrava poslastica koja bi uskoro mogla postati sve češći izvor hrane.

Znanstvenici surađuju s timom kuhara s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta kako bi osmislili nova, ukusna jela od meduza. Ovo je uslijedilo nakon neviđenog rasta populacije meduza u Sredozemnom moru, prenosi Inhabitat. Smatraju da se ovaj nagli porast populacije može riješiti poticanjem većeg broja ljudi da ih uvrste u svoje obroke jer je konzumacija meduza još uvijek minimalna.

Već su neki europski restorani u svoj menu uvrstili topla i hladna predjela, te glavna jela koja se baziraju upravo na meduzama. Neka od takvih jela su meduze s kavijarom, mediteranska juhu od meduza i tagliatelle s meduzom. Također, objavljena je i kuharica s detaljnim receptima od meduze. Većina recepata slijedi tradicionalne metode kuhanja ribe, što znači da su meduze slične drugim vrstama ribe kada je u pitanju njihova priprema. Alan Deidun, istraživač, morski biolog i sveučilišni profesor rekao je za Times of Malta da će se riba naći na jelovnicima svjetskih hotela zahvaljujući činjenici da je vrlo slična drugim vrstama ribe. 

“Znam da zvuči smiješno, ali ne razlikuje se od ostalih riba i uskoro bi mogla doći na jelovnike nekih vrhunskih restorana, a s vremenom i u domove naših obitelji”, rekao je Deidun.

Europska unija kroz plavu strategiju rasta sada financira istraživanja kako bi se otkrili pozitivne učinke meduza na ljude. Sindikat se nada da će ohrabriti ljude da ih kušaju, ali i prihvate kao uobičajeno jelo na svojim trpezama. Desetljećima se meduze konzumiraju u jugoistočnoj Aziji, ali se rijetko koriste u Europi. Prema Deidunu, nezainteresiranost za meduze u Europi nema veze s njezinim okusom. On tvrdi da većina Europljana izbjegava ribu zbog toga kako ih percipiraju.

“Godine 2015. grupa kuhara prošetala je Milan Expo s jelima od kuhane meduze, tražeći od ljudi da ih kušaju, a da im ne kažu od čega je napravljeno jelo. Oko 90 posto ljudi i rekli su da bi naručili jelo da je na jelovniku restorana, misleći da je to sipa”, objasnio je Deidun. “Kuhari su tada ponovili eksperiment, ali ovaj put su ljudima rekli da poslužuju meduze. Polovica ih je odbila probati.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.