kristen-morith-IWpd8KixceA-unsplash (1)

Loša kvaliteta zraka utječe na kosti: Čini ih krhkima i sklonim lomovima

GREEN_300_listici_sredina

Posebno su ugrožene žene u menopauzi

Kosti su krhkije zbog loše kvalitete zraka jer koštane stanice s vremenom "odumiru" uslijed oksidativnog stresa, odnosno kada ih uništavaju toksične molekule u okolišu.

Loša kvaliteta zraka utječe na gubitak koštane mase i napredak osteoporoze, pokazalo je novo istraživanje. Rizik od osteoporoze, bolesti koja kosti čini krhkima, raste s godinama, a posebno je česta kod žena u postmenopauzi.

Iz tog razloga grupa znanstvenika je analizirala podatke od 9041 žene u postmenopauzi tijekom razdoblja od šest godina. Pri tome su se posebno fokusirali na mineralnu gustoću kostiju, što je zapravo neizravni pokazatelj osteoporoze i rizika od loma.

Loša kvaliteta zraka

Kako navodi Science Alert, stručnjaci su prikupili adrese ispitanica, a zatim pratili razine dušikovog dioksida, dušikovog oksida, sumporovog dioksida te zagađujućih čestica PM10. Došli su do zaključka da što je zagađenje zraka veće, brže opada mineralna gustoća kostiju u svim dijelovima tijela.

Lomovi kostiju i zagađenje 

Dosadašnje studije pokazale su povezanost između onečišćenja zraka i većeg rizika od prijeloma kostiju, kao i većeg smanjenja koštane mase. Ovo novo istraživanje dodatno potvrđuje te nalaze s podacima o ženama u postmenopauzi i različitim mješavinama zagađenja zraka.

“Naše otkriće potvrđuje da loša kvaliteta zraka može biti faktor rizika za slabljenje kostiju, neovisno o socioekonomskim ili demografskim čimbenicima”, poručio je biomedicinski znanstvenik Diddier Prada sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Prada je posebno istaknuo povezanost između dušika i kostiju kralježnice. Skok od 10 posto ove vrste onečišćenja tijekom trogodišnjeg perioda povezan je s prosječnim godišnjim gubitkom mineralne gustoće kostiju lumbalne kralježnice od 1.22 posto, odnosno dvostruko više nego prilikom normalnog procesa starenja.

Zašto se to događa? 

Kosti su krhkije zbog loše kvalitete zraka jer koštane stanice s vremenom “odumiru” uslijed oksidativnog stresa, odnosno kada ih uništavaju toksične molekule u okolišu.

Treba napomenuti da ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne uzročno posljedičnu vezu između onečišćenja zraka i gubitka koštane mase. No, sve više studija ide u prilog toj tezi.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.