marco-pregnolato-Zir0L0GDZYY-unsplash

Američki startup razvio je bateriju koja traje danima zahvaljujući željezu i zraku

GREEN_300_listici_sredina

Litij zamijenjen za puno jeftiniji materijal

Solarna energija i energija vjetra imaju prekide u svojim produktivnim satima jer vremenske prilike mogu utjecati na proizvodnju. Stoga je višednevno skladištenje važna značajka u pouzdanosti mreže.

Bostonska startup tvrtka Form Energy razvila je višednevne baterije od željeza i zraka. Iz tvrtke tvrde da baterije mogu pohraniti električnu energiju iz obnovljivih izvora 100 sati po cijeni konkurentnoj konvencionalnim elektranama. U punoj proizvodnji, Form Energy je rekao da će moduli isporučivati ​​električnu energiju po desetini cijene litij-ionskih baterija.

Željezno-zračna baterija sastoji se od ćelija ispunjenih tisućama željeznih kuglica koje su izložene zraku i stvaraju hrđu. Kisik se tada uklanja, pretvarajući hrđu u željezo. Upravljanje ovim procesom omogućuje punjenje i pražnjenje baterije.

Tehnologija je izazvala značajan interes investitora te je prikupljeno 450 milijuna dolara u rundi financiranja serije E. Razvoj pouzdane tehnologije dugotrajne pohrane energije ključan je za globalni prijelaz na obnovljivu energiju. Uvođenjem novih rješenja za pohranu na tržište, Form Energy može doprinijeti procesu energetske tranzicije.

startup

Form Energy je rekao da je pojedinačni baterijski modul otprilike veličine kompleta perilice/sušilice rublja i sadrži otprilike 50 ćelija visokih jedan metar. Ćelije uključuju željezne i zračne elektrode, dijelove baterije koji omogućuju elektrokemijske reakcije za pohranu i pražnjenje električne energije. Svaka od ovih ćelija ispunjena je nezapaljivim elektrolitom na bazi vode, poput elektrolita koji se koristi u AA baterijama.

Ovi baterijski moduli grupirani su zajedno u kućištima zaštićenim od vanjskih utjecaja. Stotine ovih kućišta grupirane su zajedno u modularne blokove snage megavata. Ovisno o veličini sustava, deseci do stotine ovih energetskih blokova mogu se spojiti na električnu mrežu.

Form je osnovan s jedinstvenom misijom razvoja višednevne baterije za pohranu energije koja bi otključala snagu iznimno jeftine obnovljive energije za transformaciju električne mreže. Trenutno su u procesu odabira lokacije za svoj prvi pogon za proizvodnju baterija punog opsega. Počevši od identificiranja više od 100 početnih lokacija u 16 država, Form je rekao da je suzio izbor lokacija na tri države te očekuje da će dati objavu u vezi s tim prije kraja godine.

PHOTOS BY: Form energy, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.