alexei-scutari-bRWukOnZmc8-unsplash

Kvaliteta zraka u Sarajevu rekordno loša, ali ni Zagreb nije daleko…

GREEN_300_listici_sredina

Zrak koji je opasan za zdravlje

Zrak je danas nezdrav u svim gradovima u regiji, osim u Ljubljani. Podatci su to sa specijalizirane švicarske stranice IQAir, a potvrđuje ih i Europska agencija za okoliš.

Jutrošnja mjerenja kakvoće zraka pokazuju da u regiji najlošije stoji Sarajevo, koje je imalo najlošiji indeks kvalitete zraka (AQI). On se mjeri putem koncentracije pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), ozona, sumporovog dioksida te dušikovog dioksida.

U Sarajevo je tako jutros indeks iznosio 160, što je izrazito nezdravo, govore podatci sa stranice IQAir. U takvim uvjetima posebno se upozoravaju osobe s bolestima srca i dišnih organa,  jer zagađenje može dovesti do pojačanih simptoma i intenziteta bolesti.

Sve brojke iznad 150 znak su da je zrak posebno nezdrav za sve ljude, a preporučuje se nošenje maske, zatvaranje prozora i smanjenje fizičke aktivnosti. Posebne su preporuke za trudnice, plućne i srčane bolesnike, djecu i starije osobe.

Nakon Sarajeva, na drugom je mjestu Beograd, gdje indeks iznos 132, što je nezdravo samo za osjetljiviji dio stanovništva, no situacija nije toliko dramatična.  Slijedi Zagreb u kojemu indeks kvalitete zraka iznosi 122, a koncentracija PM2,5 trenutno je 8,8 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka.

Najbolje stoji Ljubljana, gdje je indeks kvalitete zraka 63, no zagađeni zrak ne poznaje državne granice.
Prema podatcima Europske agencije za okoliš, velika koncentracija sitnih lebdećih čestica koje onečišćuju zrak, može utjecati na pojavu bolesti pa čak i preranu smrt. Dugoročna izloženost česticama PM2,5 izaziva kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.