ca849be9243529f2b69c3ba685bf14a0

Ljetovanje bez grižnje savjesti: 9 savjeta kako na plaži smanjiti otpad i ugljični otisak

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni savjete za plavo more

Znate li napokon svoje datume godišnjeg odmora? Jeste li odabrali lokaciju i smještaj za ovogodišnje ljetovanje? I sve dok križate datume na kalendaru kad krećete na more i planirate što ćete sve tamo obići, mi vam donosimo nekoliko savjeta kako i tijekom ljetovanja ostati odgovoran prema okolišu, odnosno plaži na kojoj ćete zasluženo upijati D vitamin.

Vrijeme je godišnjih odmora, a odlazak na ljetovanje poseban je užitak. Lijenčarenje na plaži, osvježavajući napitci, ukusna ljetna hrana, a za one nešto aktivnije – razni morski sportovi. Sve to može dovesti do velike količine otpada na plaži. Smanjite ga već pri pakiranju, a mi vam donosimo savjete kako provesti ljetovanje sa što manje otpada i ugljičnog otiska.

Višekratne boce za tekućinu

Umjesto da kupujete vodu i druga osvježavajuća pića na kioscima, večer prije stavite vodu ili sok u staklene ili neke druge višekratne bočice ohladiti u frižider. Time osim što ćete uštedjeti novac, smanjit ćete i nepotrebno nizanje plastičnog otpada.

Ljetovanje

Višekratne posudice

Višekratna ambalaža u vidu posudica za skladištenje hrane, čaše, slamke i pribor za jelo odličan su način da svoj otpad na plaži svedete na minimum ili da ga uoće nemate. Primjerice, voće i drugu hranu uskladištite u zdjelice koje će na kraju dana umjesto u smeću završiti u sudoperu, spremno čekajući idući dan.

Ljetovanje

Bez plastičnih vrećica

Idealna zamjena za sve što nosite na plažu su platnene vrećice u koje vam može stati baš sve što vam je potrebno za cjelodnevno uživanje na plaži. Osim toga, za mokre kupaće kostime nabavite torbice od višekratne plastike ili one gumene koje ćete moći iznova koristiti.

Bicikl, šetnja, romobil

Možda je upravo ljetovanje pravo vrijeme da počnete smanjivati vaš ugljični otisak. Tako primjerice na plažu ako nije predaleko od smještaja, krenite biciklom ili se pak ‘odvažite’ na izazov da cijeli godišnji odmor ne upalite automobil. Također, sve više gradova na obali ima mogućnost najma bicikala i romobila s kojima ćete vidjeti i proživjeti mnogo više nego da sjedite u automobilu od lokacije do lokcije.

ugljični otisak

Osviješteni sportovi na plaži

Umjesto vožnje skuterom i glisiranja odaberite ugljično neutralan morski sport poput supa, kanua, pedaline ili pak jednostavno ronjenja. Iako su i ova plovila napravljena od ne baš ekološki prihvatljivih materijala, ako ništa drugo barem tijekom korištenja ne ispuštaju u more štetne čestice tijekom izgaranja goriva.

Odgovorna kupnja

Tijekom odmora pripazite na količinu kupljenih namirnica. Često nas upravo ta ležernost na odmoru potakne da tijekom ljetovanja u trgovini potrošimo više nego što je potrebno, a kasnije sva hrana završi na smeću jer nemamo mjesta strpati ju s nama u automobil pri povratku kući. Dovoljno je onoliko koliko nam je potrebno za obroke u smještaju i ponešto voća za na plažu.

Iznajmite

Knjige, opremu, šatore, sve što vam je potrebno da provedete genijalno ljetovanje bez potrebe kupnje i da vam se stvari kasnije gomilaju kod kuće. Što možete iznajmiti za ljetovanje provjerite ovdje.

Briga o ekosustavu

Školjke, šljunak i pijesak čine ekosustav naše obale. Primjerice alge, drveće, školjke, kosti nekih morskih životinjica igraju važnu ulogu u ekosustavu i često služe kao spremnik hrane za ptice. Njihovo uzimanje s plaže djeluje štetno i slabi ekosustav nekog morskog područja stoga oprez kada idući put poželite s plaže ‘posuditi’ malo školjki ili pijeska, a nije poželjno ni slagati kamenje na što smo vas i nedavno upozorili.

Okrenite se iza sebe

I to ne samo da provjerite jeste li nešto zaboravili prilikom odlaska s plaže, već i je li iza vas ostalo bilo kakvog smeća kojeg na putu do smještaja uskladištite na za to posebno predviđena mjesta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.