Nema ništa slađe od osvježavajućih pića u hladu, posebice ako znate da su domaća i da u sebi nose brojne ljekovite blagodati. Jedan takav napitak svakako je i domaći sok od bazge. Ovaj listopadni grm čiji se miris širi šumama tijekom ljeta sinonim je za recept omiljen mnogima, a to je sok, odnosno sirup koji može poslužiti i u druge kulinarske svrhe.
Možda za sok od bazge ne treba mnogo sastojaka, ali da bi se došlo do cvjetova, svakako treba uložiti trud i prošetati obližnjom šumom u kojoj ćete naći prekrasne bijele cvjetove bazge koji su puni nutritivnih vrijednosti. Važno je da ih berete što dalje od prometnica i zagađenja i da cvjetovi nisu ocvali.
Jednom kada napravite sirup, možete ga koristiti i za pečenje kolača, zaslađivač čaja, dodati ga u razne koktele ili jednostavno kao hladni sok uz dodatak limuna i mente. Donosimo vam recept naših baka, koji nas vraća u djetinjstvo i bezbrižne ljetne praznike.
Sastojci za otprilike 10 litara sirupa:
- 60 – 70 cvjetova bazge
- 7 litara vode
- 5 kilograma šećera
- 70 grama limunske kiseline
- 3 komada većih limuna
- Staklene boce
Način pripreme:
Cvjetove bazge potopimo u 7 litara hladne vode i dodamo narezane kriške limuna, od kojih neke možemo istisnuti da puste sok. Mješavinu ostavimo da odstoji 24 sata. Nakon jednog dana procijedimo mješavinu u veći lonac kojem dodajemo šećer i limunsku kiselinu te smjesu zagrijavamo sve dok se šećer ne otopi, uz miješanje. Kad smijesa zavrije, a šećer je otopljen u potpunosti, možemo puniti unaprijed očišćene i prokuhane staklene boce. Držati na tamnom i hladnom mjestu.