Šparoge su izuzetno zahvalna namirnica u nutricionizmu s obzirom na to da su niske energetske, a visoke nutritivne vrijednosti te im je širok spektar uporabe u prehrani. Pri tome, i divlje i kultivirane šparoge mogu se skladištiti u vlažnoj krpi u hladnjaku 3–4 dana.
Izdvajamo provjereno dobar recept za juhu od ove vrhunske namirnice za čiju pripremu vam treba 40 minuta, a količina je dovoljna za četiri osobe.
Juha je poželjan obrok u sva godišnja doba. Hrani nas, grije, hidrira i vraća dobro raspoloženje. Puna vitamina, vlakana i minerala s dodatkom jajeta i tosta, sjemenki bundeve i svježeg bilja visokovrijedan je i cjelovit obrok.
Sastojci
za 4 osobe
200 g krumpira
500 g šparoga (bijelih ili zelenih)
20 g maslaca
100 g luka
½ vezice peršina
50 ml bijelog vina
2 žličice Vegete Natur
100 ml slatkog vrhnja
4 popržene ploške bageta
1 žlica poprženih sjemenki bundeve
1 žlica narezanog vlasca
Priprema
Posluživanje
Juhu rasporedite u tanjure. U svaki tanjur stavite plošku kruha i sve pospite sjemenkama bundeve i vlascem pa poslužite.
Savjet: Dio kuhanih šparoga ostavite za ukrašavanje juhe.
Ovdje provjerite razliku između divljih i uzgojenih šparoga.