Screenshot 2021-05-14 101547

Jeste li već isprobali ovaj čaj od čudesne gljive?

GREEN_300_listici_sredina

Ukusno i dobro za zdravlje

Kombucha je ukusan napitak, slatko-kiselog okusa koji sadrži zdrave i žive probiotike. Sve više domaćih proizvođača počelo je proizvoditi ovo piće, a jedan od njih je i Vladimir Ryzhkovskyi koji u svojoj inačici koristi lokalno i ekološki uzgojeno aromatično bilje i voće. Upoznajte Crobuchu…

Iako u svijetu već poznata, kombucha je u Hrvatskoj postala popularna tek nedavno kada su se skoro pa u isto vrijeme pojavile različite hrvatske tvrtke koje se bave proizvodnjom kombuche. Iako smo kombuchu mogli pronaći u dućanima zdrave prehrane, nije bila toliko poznata i rasprostranjena, ali s dolaskom lokalnih proizvođača ovaj zdravi napitak se sada može pronaći i u svim barovima i kafićima koji su u toku sa svjetskim trendovima.

Ako vam se čini da je ovaj napitak nešto novo, zapravo i nije. Postoji već tisućama godina (da, dobro ste pročitali) i smatra se da je porijeklom iz Kine. Beneficije ovog napitka su razne, a najpoznatije je po tome što je dobro za probavu i imunitet. Kako samo piće nastaje procesom fermentacije probiotičke kulture zvane SCOBY, neke možda odbija pomisao da nastaje od takozvane kombucha gljive. No, ne radi se pravoj gljivi (samo tako izgleda), te zapravo ima zaista odličan okus. Sve više ljudi zamjenjuje uobičajena gazirana pića, pa čak i alkoholna, za ovaj čarobni napitak.

Jedan hrvatski brend je odlučio praviti kombuchu i spojiti je s raznim predivnim lokalno uzgojenim aromatičnim biljem i voćem koje se može pronaći na hrvatskim otocima. Crobucha Kombucha brend je pokrenuo Vladimir Ryzhkovskyi koji je na ideju došao studirajući u Americi. Vidjevši ovo piće na policama dućana podsjetilo ga na djetinjstvo u Ukrajini i fermentirane napitke koje je tradicionalno pripremala njegova baka. Počeo je i sam eksperimentirati s pripravljanjem kombuche, a nakon što je doktorirao ljubav ga je dovela u Hrvatsku gdje je otvorio svoj obrt Dr. Scoby i pokrenuo Crobucha Kombucha, prvi hrvatski brend koji je ovom zanimljivom napitku dobivenom od crnog i zelenog čaja dodao i lokalno rasprostranjeno i ekološki uzgojeno samoniklo bilje i voće. Tako se Crobucha može pronaći u okusima kao što su bazga, kadulja, lavanda te limun i đumbir, a iza svakog se okusa skriva i jedna lokalna priča.

Način poslovanja

Cilj Crombucha ekipe je razvijati dugoročne i međusobno podržavajuće suradnje s malim poduzetnicima, OPG-ovcima, udrugama, kreativnim ugostiteljima i dućanima u čiji rad vjeruju. Njihova temeljna načela su bazirana na autentičnosti, transparentnosti i društveno-ekološkoj osviještenosti. Inspirirani su društveno-angažiranim radom udruge Vestigium, i njihovim subotnjim eko-sajmom na kojem su i prvi put kupcima predstavili svoju kombuchu. Oduševljeni su i radom udruge Pjover, čiju misiju revitalizacije sela Velo Grablje na otoku Hvaru podržavaju sa 0,50 kn od svake kupljene boce kombuche od lavande. Svaki batch kombuche se radi ručno, u malim količinama, s kvalitetnim japanskim, kineskim i indijskim čajevima i sastojcima koje nabavljaju od lokalnih proizvođača posvećenih ekološkom uzgoju kad god je to moguće.

Receptura

Ova mješavina fermentiranog čaja i probiotičkih kultura je ukusna sama po sebi pa u Crombuchi ne vjeruju da je treba previše “mućkati” s previše egzotičnih dodataka, aroma i okusa, što je smjer u kojem se razvija svjetsko tržište. Oni se vole zvati minimalistima te u svoju kombuchu jednostavno dodaju samo jedan čaj (crni ili zeleni, ne oba), jednu ljekovitu biljku ili voćku i jednu boju. Takvu formulu koriste za svih pet okusa osim za dvojni limun-đumbir. Do svoje idealne formule su došli nakon dugog eksperimentiranja i traženjem savršene kombinacije čajeva, biljaka te voćki.

Što se tiče količine alkohola u njihovoj kombuchi, žele da ona bude zaista bezalkoholna i stoga drže postotak alkohola ispod 0.5%. Prirodno pjenušavoj kombuchi dodaju se male količine ugljičnog dioksida kako bi dodatno osigurali stabilizaciju postotka alkohola, koja se inače lako može popeti i iznad 1%. U Crombuchi vjeruju da jedino sirova kombucha može s pravom nositi taj naziv, tako da se njihova kombucha ne pasterizira. Ako vam je to sumnjivo, ne morate brinuti jer su njihove kombuche prošle sve mikrobiološke analize i u boci ćete naići samo na “dobre” bakterije.

PHOTOS BY: Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.