Miris drveća

Ljekovito drveće: 5 vrsta koje svojim mirisom utječu na smanjenje stresa

GREEN_300_listici_sredina

Umiruju živčani sustav

Mirisi drveća potiču duboko disanje, što dodatno pridonosi umirujućem učinku na tijelo i um.

Arome drveća i drugih biljaka često se povezuju s pozitivnim učincima na smirenje živčanog sustava. Ova pojava, poznata kao “šumski zrak” ili “terapija šumskim zrakom” (shinrin-yoku na japanskom), istraživana je u kontekstu šumskih šetnji i boravka u prirodi.

Mirisi drveća, kao što su oni koji proizlaze iz borovih šuma, pokazali su se iznimno učinkovitima u smanjenju razine kortizola, hormona stresa. Osim toga, mirisi drveća često su povezani s poboljšanjem raspoloženja, smanjenjem osjećaja tjeskobe i poticanjem pozitivnih emocija. Boravak u okolini s ovim mirisima može pridonijeti regulaciji autonomnog živčanog sustava, smanjujući aktivnost simpatičkog dijela (borbeno ili bijeg) i potičući parasimpatički dio (odmor i probava). Uz to, mirisi drveća potiču duboko disanje, što dodatno pridonosi umirujućem učinku na tijelo i um.

Borovi: Borovi ispuštaju spojeve poput alfa-pinena, poznatog po umirujućim i poboljšavajućim svojstvima raspoloženja. Mirisi bora često se povezuju s prirodom i šumskim okruženjem, što može imati umirujući i opuštajući učinak na živčani sustav, te pomoći u anksioznim situacijama i smanjenju stresa.

Citrusna drveća: Citrusna drveća, poput naranče i limuna, proizvode osvježavajuće i podižuće mirise. Inhaliranje tih mirisa može imati energizirajući učinak, poboljšavajući budnost i smanjujući osjećaj umora. Osim toga, citrusni mirisi često su povezani s poboljšanjem raspoloženja, pružajući osjećaj svježine i vedrine. Njihova svijetla i citrusna aroma može potaknuti pozitivne emocije, doprinoseći opuštanju i dobrobiti živčanog sustava.

Eukaliptusi: Eukaliptusi otpuštaju spojeve poput eukaliptola, koji mogu imati učinke smanjenja stresa i protuupalne učinke. Inhalacija mirisa eukaliptusa može potaknuti osjećaj jasnoće i prozračnosti u dišnim putevima, pružajući olakšanje od napetosti i umora. Osim toga, eukaliptusov miris često se povezuje s poboljšanjem koncentracije i budnosti. Njegova aromaterapeutska svojstva mogu pridonijeti opuštanju mišića i oslobađanju napetosti, čineći ga korisnim saveznikom u procesu opuštanja i smanjenja stresa.

Cedar: Cedrovo drvo otpušta topao i umirujući miris. Inhalacija mirisa cedrovog drva može pridonijeti smanjenju stresa i anksioznosti te poticanju osjećaja unutarnje ravnoteže. Osim toga, cedrovina se često povezuje s poticanjem samopouzdanja i mirnoće uma. Aromaterapija cedrovim drvetom može pružiti osjećaj smirenosti i udobnosti, čineći ga korisnim sredstvom za opuštanje i olakšanje od svakodnevnih stresora.

Lavanda: Iako nije tradicionalno drvo, lavanda otpušta umirujući miris. Drveće ili grmlje lavande mogu imati slične učinke smanjenja stresa zbog njihova umirujućeg mirisa. Miris lavande pokazao se učinkovitim u poticanju dubljeg i mirnijeg sna, smanjenju napetosti i tjeskobe te promicanju opuštanja. Aromaterapija lavandom često se koristi kako bi se smirio živčani sustav, poboljšao san i stvorila pozitivna atmosfera. Ova biljka također ima umirujući učinak na tijelo i može pridonijeti opuštanju mišića. Miris lavande često se koristi kao prirodni način suočavanja sa stresom i poticanja osjećaja unutarnje ravnoteže.

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.