pexels-malanca-stanislav-12906299

Drveće spašava živote: Kad bi ih posadili više, smanjili bi broj smrtnih slučajeva

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuje najnovija studija

Istraživanje je pokazalo da je u gradovima s najmanjim postotkom drveća zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva od toplinskih valova.

Sadnja većeg broja stabala u europskim gradovima mogla bi smanjiti smrtnost zbog toplinskih valova za više od trećine, pokazuju nova istraživanja. Iako su benefiti drveća u gradu opći poznati, prosječni europski grad ima samo 15 posto urbanog drveća. Kada bi se postotak povećao za 30 posto, smanjile bi se ljetne temperature za 0,4 stupnjeva, rezultati su analiza Barcelonskog instituta za globalno zdravlje. Istraživači su analizirali preuranjenu smrtnost u europskim gradovima tijekom 2015. godine.

Visoke temperature uzrokovale su 6700 preuranjenih smrti u tim gradovima tijekom te godine. Prema studiji, njih 2644, odnosno 39,4 posto,  moglo se spriječiti povećanjem pokrivenosti drvećem na 30 posto. Dakle, ako bi posadili samo 30 posto više drveća u gradovima, mogli bi spasiti živote.

Moramo hitno reagirati 

“Ovo postaje sve hitnije jer Europa doživljava sve ekstremnije vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama. Već znamo da su visoke temperature u urbanim sredinama povezane s negativnim zdravstvenim ishodima, poput kardiorespiratornog zatajenja, prijema u bolnicu i preuranjene smrti”, poručila je glavna autorica studije Tamara Iungman.

Kad je riječ o smrtnosti uzrokovanoj vrućinom, neki su gradovi mnogo opasniji od drugih. Gradovi južne i istočne Europe, gdje su temperature više, a pokrivenost drvećem obično manja, zabilježili su veći broj smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti.

Za ilustraciju, Cluj-Napoca u Rumunjskoj zabilježila je najveći broj preuranjenih smrtnih slučajeva zbog vrućina, s 32 smrtna slučaja na 100.000 ljudi. Grad ima samo 7 posto pokrivenosti drvećem. Lisabon ima samo 3,6 posto pokrivenosti drvećem. Na drugom kraju spektra, Oslo ima najveću pokrivenost drvećem, 34 posto.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.