Repa ima poprilično niske kalorijske vrijednosti, ali baš zbog toga je odlična za mršavljenje. Bogata je i drugim nutrijentima koji imaju izrazito pozitivno djelovanje na zdravlje organizma. Dodatan je plus što ova namirnica ne košta puno.
Riječ je o biljci koja dolazi iz porodice kupusnjača, čiji je uzgoj počeo na području Bliskog istoka, odakle se proširila diljem svijeta. U Europi je repa bila jedna od najzastupljenijih namirnica do otkrića Amerike i pojave krumpira.
Neovisno o tome odlučite li se za lišće ili korijen, repa je bogat izvor vitamina C i B skupine, ponajviše vitamina B9, koji inače pozitivno djeluje na srce i razvoj živčanog sustava fetusa. Osim toga, repa sadrži i B6 i K, čiji se nedostatak inače povezuje s bolestima srca i osteoporozom.
Osim toga, prema nedavnim istraživanjima, repa posjeduje i izražena protuupalna svojstva koja može zahvaliti glukozinolatima.
Nutrijenti
Konkretnije, jedna šalica od 130 grama sirove repe narezane na kockice ima samo 36,4 kalorije, zanemarivu količinu masti, 1,17 g proteina, 8,36 g ugljikohidrata, od čega je otprilike polovica šećer, 2,34 g vlakana, 87,1 mg natrija, 39 mg kalcija, 35,1 mg fosfora, 27,3 mg vitamina C, 14,3 mg magnezija, a sadrži i cink, željezo, folate, vitamin K.
Pripremiti ju možete na puno različitih načina. Najčešće se kuha na pari ili u vodi, a konzumirati se može i kao juha ili varivo. Ovdje potražite recept za zdravo varivo koje će vas ugrijati u ove hladne zimske dane.
Osim toga, popularna je i kisela repa koja se priprema i jede baš kao i kiseli kupus.