ozan-can-cicek-BNNksGEG-mM-unsplash

Kraj patnje za konje: Još jedan europski grad ukida turističke vožnje s konjskim zapregama

GREEN_300_listici_sredina

"Ponekad su imali samo 5 minuta pauze između dca jahanja"

Smanjuje se broj gradova u Europi koji će nuditi vožnju u kočiji s konjskom zapregom. Kako bi stali na kraj ovoj tradiciji nimalo ugodnoj za životinje, Brisel od 2024. godine ukida turističke vožnje konjima, a njih će zamijeniti vožnje u električnim kočijama.

Nakon što smo početkom godine pisali o tome kako Španjolska ukida konjske zaprege na ulicama u turističke svrhe, još se jedan europski grad pridružio ovoj hvalevrijednoj inicijativi. Naime, prijestolnica Belgije zamijenit će konje, električnim kočijama, a sve za dobrobit prava životinja.

Konji prevoze 15 000 turista godišnje

Sve je započelo još lani kada je s Palma de Mallorce, procurila u javnost snimka konja koji kolabrira na ulici zbog iscrpljenosti od vrućine tijekom ljeta. Ovaj incident, koji je traumatizirao turiste i promatrače, uzburkao je političare koji sada uvode nove mjere, a jedna od njih svakako su i električne kočije.

Kraj patnje

Otprilike 15.000 turista svake godine provoza se kočijom središtem Brisela, a ovu pomalo zastarjelu uslugu, koja danas više služi kao turistička vožnja nudi samo jedan briselski operater koji za tu svrhu posjeduje tri konja. Prema pisanjima tamošnjih medija, ova tri konja radila su desetke godina bez prestanka i vrijeme je da se to zaustavi.

Konje se ne pita za vremenske uvjete

Zime su oštre, ljeta sve vrelija, a konji vjerno stoje po svim uvjetima na glavnom trgu očekujući turiste. “Četiri godine se borim za konje koji jašu po centru grada s turistima. Bilo mi je teško vidjeti životinje koje svakodnevno vuku turiste. Ponekad su imali samo pet minuta pauze između dva jahanja. Na ovim temperaturama još je teže”, rekao je za belgijske medije Zoubida Jellab, vijećnik za prava životinja u Briselu.

Vijećnik je objasnio da promjena neće rezultirati gubitkom posla ili poslovnih prilika za operatera i da će se rasporedi zadržati. Jedino što će se promijeniti jest da će ih sada pokretati električni motori. Nema više zveckanja kopita o kolnik, ali i nema više patnje za životinje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.