lothar-boris-piltz-0ssnZiRce4I-unsplash

Na španjolskim ulicama više nećete vidjeti iznemogle konje i kočije. Bit će zamijenjene električnom verzijom

GREEN_300_listici_sredina

Zaštita životinja ispred turizma

Svatko tko je bar jednom bio u Španjolskoj, susreo se s kočijama i konjima koji vjerno stoje ispred katedrala i čekaju turiste za turu po gradu. Ti konji su tamo bez obzira na uzavrele temperature ili kišnog nevremena. Tome bi uskoro trebao doći kraj barem u nekim španjolskim regijama poput primjerice na Balearima gdje će ih zamijeniti električne kočije. Sevilla, grad gdje je ova tradicija poznata stoljećima unazad i dalje se brani od takvih mjera.

Oni koji su posjetili neke dijelove Španjolske vjerojatno se sjećaju brojnih kočija i konja ispred raznih znamenitosti koji vjerno čekaju turiste koji se njima prevoze gradom. Deseci konja stoji tamo bez obzira na visoke temperature, kišu ili vjetar. No, uskoro možda više nećemo gledati takve prizore, jer španjolske vlasti već smišljaju načine kako potaknuti lokalne vlasti da zabrane tu praksu zbog promjena standarda u dobrobit životinja i okrutnosti.

Trenutačno postoji nacrt zakona o zaštiti životinja na kojem u tu svrhu radi španjolsko Ministarstvo socijalnih prava. Cilj dužnosnika, kako su izvijestili lokalni mediji, je pokrenuti vladinu potporu pilot projektima koje vode gradovi, a koji će dovesti do povlačenja konjskih zaprega i njihove zamjene električnim kolima.

Potonji su dizajnirani da izgledaju poput tradicionalnih vozila, iako ih pokreće čisti, tihi motor. Sve je započelo još lani kada je s Palma de Mallorce, procurila u javnost snimka konja koji kolabrira na ulici zbog iscrpljenosti od vrućine tijekom ljeta. Ovaj incident, koji je traumatizirao turiste i promatrače, uzburkao je političare koji sada uvode nove mjere, a jedna od njih svakako su i električne kočije.

Kao privremeni potez prije nego što zabrana stupi na snagu 2024., vijeće Palme donijelo je trenutnu reformu. Sprječava prisiljavanje konja na rad kada su na snazi ​​žuta, narančasta ili crvena upozorenja na vrućinu. Međutim, drugi španjolski gradovi, na primjer, oni u Andaluziji, ne odobravaju ovakve mjere, jer su tamošnje tradicije postojanije.

U Sevilli se gradskom vijeću ne sviđa prijedlog nekoliko aktivističkih skupina da se ova aktivnost prekine, a lokalni kočijaši tvrde da nisu zabrinuti što su im radna mjesta ugrožena.

Prema Spanish News Todayu, nekoliko konja svake godine ugine od iscrpljenosti i dehidracije na španjolskim ulicama, a veterinari su zaključili da je dugotrajno stajanje na gradskim ulicama, izloženo buci, vrućini i zagađenju štetno i traumatično za životinje. Međutim, problem s novim predloženim nacrtom zakona je dvostruk.

S jedne strane, Ministarstvo za socijalna prava ne može izričito zabraniti konje na ulicama budući da Ministarstvo poljoprivrede uzgoj proizvodnih životinja smatra dijelom svoje nadležnosti. S druge strane, gradovi još uvijek nisu regulirali i certificirali korištenje električnih konjskih zaprega one spadaju u kategoriju sporih vozila.

“Koliko god gradsko vijeće željelo implementirati korištenje električnih kočija u svojoj općini, još uvijek nema odobrenja Ministarstva industrije za njihovu upotrebu, a mi smo poduzeli prvi korak da aktiviramo ovaj proces”, objasnio je Sergio Torres iz Opće uprave za prava životinja, kako navodi 20 Minutos.

Dok španjolska birokracija pokušava pomiriti obje strane, Uprava za prava životinja najavila je da će podržati gradsko vijeće Palma de Mallorce pripremom pilot projekta za električne kočije, od kojih se prva očekuje u proljeće 2024. na ulicama glavnog grada Baleara.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.