Konačno nam je stigla sezona omiljenih šparoga, namirnice koja se godinama nalazi na listama najzdravijih na svijetu. Svoju prehrambenu moć duguje asparaginskoj kiseli koju sadrži te visokim razinama nutrijenata, poput vitamina K i B, folne kiseline, cinka te željeza.
Osim navedenog, riječ je o namirnici siromašnoj kalorijama, stoga predstavlja odličnog saveznika u mršavljenju. Pri tome, valja istaknuti da šparoge imaju dosta visok sadržaj purina pa ih stoga trebaju izbjegavati osobe koje boluju od gihta.
Nutritivna bomba
Šparoga (lat. Asparagus) je najvažniji biljni rod u porodici šparogovki, a od preko 300 vrsta, 20-ak ih je jestivih od kojih su najpoznatije divlja, morska, tankolisna i ljekovita šparoga. Najčešće se u prehrani i kulinarstvu koristi ljekovita šparoga (lat. Asparagus officialis). Gotovo da i ne sadrži listove, a potrebno je gotovo tri godine da stabljika krene proizvoditi jestive dijelove koji se onda proizvode godišnje tijekom 20-ak godina.
VIDEO RECEPT:
S obzirom na to da im je vrijeme zrenja prilično kratko, jako je važno i teško odabrati najsavršenije šparoge za konzumaciju. No, one su jedna od nutritivno najboljih namirnica na svijetu.
Brzo se kvare
Svakako je bitno voditi računa o njihovoj boji, pa su one najzelenije i najsvježije. Važno je da su stabljike čvrste, a da pupoljci nisu otvoreni prema van već uz samu stabljiku. Shodno tome, treba izbjegavati žućkaste šparoge kao i osušene i one s pukotinama. Što se tiče samog mirisa, bilo kakav “čudan“ miris je indikator starosti šparoga.
S obzirom na to da se dosta brzo kvare, šparoge je potrebno skladištiti u hladnjaku kako bi im se očuvala svježina do sedam dana. Prije samog skladištenja, nemojte ih prati, a poželjno ih je spremiti u plastičnu vrećicu iz koje ste istisnuli sav zrak kako bi im se što dulje očuvala svježina.
Priprema i termička obrada
Iako načelno nije potrebno guliti stabljike šparoga, u slučaju da ste odabrali baš one s vrlo debelim stabljikama, ponekad je ipak potrebno guljenje donjeg dijela stabljike, kako bi daljnja priprema bila što jednostavnija. Očistiti se mogu ili rezanjem, ili „trganjem“ budući da stabljika vrlo lako puca na dijelu kada iz drvenaste prelazi u mekanu.
Kako bi se pospješila termička obrada, izuzetno debele šparoge je poželjno prerezati po pola po dužini. Najbolji način termičke obrade kako bi se sačuvali svi nutritivni sastojci je svakako kratko kuhanje šparoga u maloj količini vode, ali je i pečenje jedan od poželjnih načina njihove termičke obrade.
Nutritivna svojstva
Danas je možda najpoznatije svojstvo šparoga ono diuretičko – imaju nizak sadržaj soli, a visok sadržaj kalija pa su stoga idealna namirnica za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem vode.
Bogate su folnom kiselinom pa ih je stoga poželjno uključiti u prehranu u reproduktivnoj dobi u slučaju planiranja trudnoće budući da mogu pozitivno djelovati na razvoj fetusa. Dodatno su dobar izvor mangana, kalija i magnezija, a ne sadrže puno kalorija pa su stoga odlična namirnica za uvođenje u prehranu s početkom proljeća.