Donosimo recept za niskokalorični vinski gulaš koji će vas itekako zagrijati

GREEN_300_listici_sredina

Veganski specijalitet prema receptu domaće food blogerice

Mjesec siječanj već je deset godina poznat kao mjesec za izazov nazvan Veganuary. Riječ je o izazovu u kojem stotine tisuća ljudi diljem svijeta bira vegansku prehranu. Tim povodom donosimo vam genijalni recept domaće food blogerice Marie Wasler za veganski vinski gulaš.

Ako ste dio onih koji su na popis novogodišnjih želja stavili i promjenu prehrane i to na onu biljnu, onda je ovaj recept odličan izbor za vas. I to ne samo recept, već i mjesec u kojem možete početi provoditi svoje odluke. Naime, u siječnju se diljem svijeta provodi Veganuary, izazov tijekom kojeg se stotine tisuća ljudi odlučuje cijeli mjesec jesti hranu biljnog porijekla.

vinski gulaš

Marie Wasler, Austrijanka je sa zagrebačkom adresom, food blogerica, trenerica joge i content i social media kreatorica, a na svojim društvenim mrežama svakodnevno oduševljava svojim receptima biljnog porijekla i savjetima s kojima svako jelo u svega nekoliko koraka može postati još zdravije nego što je bilo u prvotnoj verziji.

Takav je primjerice vinski veganski gulaš kojeg je nedavno pripremila. Rezultat? Naprosto zove na još. U što se možete uvjeriti i sami gledajući video i isprobavajući recept.

Potrebno vam je:
  • 1 luk
  • 2-3 naribane mrkve
  • pola naribanog celera
  • sitno nasjeckani češnjak (2-3 režnja)
  • seitan (ili neki drugi protein po želji)
  • čašu vina
  • 2 litre povrtnog temeljca
  •  konzerva paradajz umaka
  • nasjeckano povrće (npr. krumpir, shiitake gljive, papričice, još rajčica…)
  • grašak
  • začini (sol, papar, peršin, chili…)
Priprema:
  • Dinstamo luk 10 minuta na laganoj vatri. (Slobodno tu već posolite malo)
  • Dinstamo naribanu mrkvu i celer. Isto malo već začinite. Dodajte malo vode ili temeljca dok se dinsta. Želimo da bude lagano kašasto. Dodamo češnjak i popržimo ga minutu, dvije
  • Ubacimo seitan (ja ga nisam stigla marinirati prije, inače bih to toplo preporučila)
  • Ubacimo vino i 1 litru temeljca
  • Pustimo da se kuha 45 minuta
  • Nakon toga, ubacimo ostalo povrće i ostatak povrća i opet kuhamo 45 minuta
  • Pri kraju dodamo grašak i to je to!

 

Što se začina tiče, ubacite ono što volite. Nemojte štedjeti na njima. Ja volim malo po malo posolit pri svakom koraku, tako mi ispadne najbolje. Količina temeljca će ovisiti o količini povrća i seitana koju ćete koristiti, tako da slobodno koristite malo više ako radite veliki lonac.

 

PHOTOS BY: Pinterest, Instagram @mariewasler / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.