whale_kelp_head

Konačno imamo objašnjenje zašto kitovi rade ‘šešire’ od morskih algi

GREEN_300_listici_sredina

Neobično otkriće

Kitovi često na glavi nose morske alge, a sada je konačno objašnjeno i zašto je to tako.

Iako su znanstvenici u početku mislili da je riječ o pukoj slučajnosti, sada su uspjeli prikupiti više od 100 različitih dokaza. Njihovu posebnu “igru“ opisali su kao kelping, aktivnost koja je svojstvena svim vrstama kitova.

Novo istraživanje objedinjuje fotografije kitova objavljene na društvenim mrežama. Kroz analizu fotografija istraživači su zaključili dvije stvari. Prvo, igra s morskim algama rezultat je njihove razigranosti te drugo – koriste morske trave kako bi se “iščetkali“ ili uklonili uši, parazite koji također napadaju kitove.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ovakvo ponašanje obično se javlja u regijama gdje algi ima u izobilju.

Pomoć dronova 

Do sada je igra s algama dokumentirana u Australiji, SAD-u i Kanadi. No to je vjerojatno zbog činjenice da ove regije imaju veći broj ljudi koji promatraju kitove i koji koriste platforme društvenih mreža za dijeljenje svojih opažanja, navodi Science Alert.

Dronovi su nam dali novi način proučavanja ovog ponašanja. U nekoliko videa dronom možemo vidjeti grbave kitove kako aktivno traže morske alge i satima se igraju s njima.

Tijekom kelpinga, kitovi nastoje podići morsku travu i uravnotežiti je na svom rostrumu, ravnom gornjem dijelu glave.

Kako znamo da se samo ‘igraju’?

Kako znanstvenici mogu biti sigurni da je riječ o igri? Naime, kada istraživači na životinjama promatraju ponašanje, ono mora zadovoljiti tri kriterija da bi se moglo smatrati igrom. Prvo, mora se činiti ugodno i dobrovoljno. Drugo, razlikuje se od ozbiljnijeg ponašanja, odnosno može biti pretjerano ili sporadično.

I treće, životinje ne izgledaju pod stresom niti su u potrazi za hranom, što sugerira da su dobrog zdravlja. Kod kelpinga postoje sve tri karakteristike.

Osim igre, utvrđeno je da neke vrste morskih algi smanjuju rast bakterija, što bi moglo biti korisno za kitove, budući da je njihova koža domaćin nizu virusa i bakterija.

PHOTOS BY: Unsplash,WA Western Whale Watch Australia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.