ulješure
ulješure

Kitovi ulješure koji su posjetili Jadran uspješno su i izašli: ‘Došli su odmoriti’

GREEN_300_listici_sredina

Sretan kraj priče

'Kad su lagano plivajući stigle do dubine od 200-tinjak metara, odjednom su ubrzale tempo te su skrenule prema jugu. Njihovo kretanje pratili smo tijekom više sati, a napustili smo ih u sumrak', kažu iz Instituta Plavi svijet.

Iz Instituta Plavi svijet su objavili kako vjeruju da su kitovi ulješure, koji su prije dva tjedna viđeni kako idu prema sjeveru naše obale, napustili Jadran.

Boravak u Jadranu bio je potencijalno opasan za skupinu ovih životinja, o čemu smo već pisali. One, naime, obično borave u dubljim morima, zbog čega je u povijesti više puta zabilježeno da se ova vrsta nasukala na Jadranu, i to obično na talijanskom dijelu obale.

Stručnjaci iz Plavog svijeta su izašli na teren i pratili kitove dok su uvjeti to dozvoljavali. Prizor kojeg su vidjeli bio je bajkovit; životinje su u Jadran došle – odmoriti.

“Kad su lagano plivajući stigle do dubine od 200- tinjak metara, odjednom su ubrzale tempo te su skrenule prema jugu. Njihovo kretanje pratili smo tijekom više sati, a napustili smo ih u sumrak. Napravili smo desetke fotografija njihovih peraja i tijela koje smo već poslali kolegama koji se u Sredozemlju bave njihovim istraživanjem. Sigurni smo da ćemo uskoro dobiti i vijesti o kojim se jedinkama radi”, rekli su iz Instituta, dodajući da vjeruju da su kitovi uspješno otišli u veće dubine u kojima se lakše snalaze.

PHOTOS BY: Institut Plavi svijet / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.