kostur kita naslovna

Kako kitovi zatvaraju krug održivosti: U njihovim kosturima žive kolonije neobičnih stvorenja

GREEN_300_listici_sredina

Život u dubinama

Na dubini od 1250 metara, na dnu sjevernog Pacifika, znanstvenici su otkrili na koji način truplo kita doprinosi održavanju i razvoju ekosustava.

Nakon što kit ugine, pada na dno oceana, a ondje iz njega nastaje novi život. Riječ je o fenomenu koji se naziva i “pad kitova”, a takvo groblje ovih golemih sisavaca otkriveno je još 2012. godine na dubini od 1250 m, kod obale Britanske Kolumbije te je otad poligon za istraživanje života u oceanima. Znanstvenici iz Ocean Networks Canada (ONC), koji sudjeluju u ovome istraživanju, pretpostavljaju da je kit uginuo nekoliko godina ranije, dakle oko 2009. godine.

Iz kitova rastu kolonije neobičnih morskih puževa

Trupla kitova predstavljaju zalihu hrane na dnu oceana koje je siromašno hranom i održavaju raznoliku skupinu morskih organizama.

Čak i na dubini od 1250 m morsko dno je obavijeno tamom, pa su znanstvenici u čudu jer i 14 godina nakon što je leš otkriven, mjesto još uvijek vrvi životom.

puževi na dnu oceana

Kostur podržava bogatu bentosku faunu, opisuju iz znanstvenog tima, a promatrane vrste uključuju limpice (Cocculina craigsmithi), morske puževe (Mitrella (Astyris) permodesta), jednakonošce (Ilyarachna profunda), rakove (Paralomis multispina), štakore (Coryphaenoides acrolepis) i crve cjevašce (Lamellibrachia cf. barhami).

Stoga, trupla kitova, zaključili su znanstvenici, doprinose razvoju ekosustava s dna oceana i održavaju život u ovim dubinma, čiji je opstanak presudan za održavanje života iu plićim vodama, ali i za čitavu floru i faunu oceana.

PHOTOS BY: YouTube Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.