philipp-pilz-orzc5mDgqP8-unsplash

Klimatske promjene opasno prijete: Ovo su ugrožene vrste bez kojih bismo uskoro mogli ostati

GREEN_300_listici_sredina

Neke od njih žive u Hrvatskoj

Zbog klimatskih promjena i uništavanja prirodnih staništa, ali i zbog krivolova i neopreznosti, ove životinjske i biljne vrste na rubu su izumiranja.

Čovjek je svojim djelovanjem uništio nekada bujne šume, džungle, brojna poljoprivredna zemljišta, rijeke, jezera, mora i oceane. To je dovelo do toga da nekoliko stotina vrsta živi na rubu izumiranja, dio zbog uništavanja prirodnih staništa, a dio zbog zagađenja fosilnim gorivima, globalnim zatopljenjem i sve većom prijetnjom klimatskih promjena.

Polarni medvjed, nosorog, slonovi i planinske gorile, vrste su koje većini prvo padnu na pamet kada je riječ o ugroženim životinjama. No, brojne su vrste ugrožene i u Europi, praktički u našem susjedstvu i najbližoj okolini.

Ovo su neke vrste biljaka i životinja koje bismo mogli izgubiti već iduće godine.

1) Polarna lisica 

Polarna lisica jedna je od najkritičnije ugroženih životinja u Europi. Smatra se da ih je na našem kontinentu ostalo tek 450. Većinom žive na području Finske i Švedske, a dovedene su do izumiranja zbog pretjeranog lova i konstantnog hvatanja u zamke zbog svog krzna.

Prijetnja su joj i klimatske promjene, odnosno smanjenje njenog prirodnog staništa i topljenje leda i snijega.

ugrožene vrste

Može biti dugačka i do više od pola metra i težiti i do 4,5 kilograma. Iako je patuljastog izgleda, njen dugački krzneni rep čini ju dužom, a ujedno ju štiti od hladnoća tijekom mećava i temperatura ispod ništice. Tada se lisica čvrsto sklupča s nogama i glavom ispod tijela, pokrivena repom.

2) Jegulja

Riječ je o tajanstvenoj vrsti koja polagano izumire. Nalazi se na popisu kritično ugroženih Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN). Suočena je sa nizom prijetnji – od klimatskih promjena do parazita i zagađenja, što je uzrokovalo pad populacije za drastičnih 90 posto u samo nekoliko desetljeća.

3) Divlji kesten 

Kultno stablo divljeg kestena raste u većem dijelu Europe, no napadi invazivnog parazita učinili su ovu prekrasnu vrstu ranjivom. Ako se tomu pridoda i pojačana sječa šuma, sve češći šumski požari i razvoj turizma, onda to stablo divljeg lestena čini jednom od naugroženijih u Europi.

Izvješće IUCN-a pokazalo je da više od polovine (58 posto) europskih endemskih stabala prijeti izumiranje. Planinski jasen također je posebno pogođen požarima, pretjeranom sječom te parazitima.

4) Ris 

Na pragu izumiranja na području cijele Europe je ris, prekrasna divlja mačka kojoj još uvijek prijeti krivolov. Iberijski i euroazijski ris dvije su od pet vrsta velikih zvijeri koje još postoje na našem kontrinentu. Prva je najugroženija vrsta mačaka na svijetu, endemska vrsta u Portugalu i Španjolskoj.

Zaštitnici prirode upozorili su da bi se populacija euroazijskih risova u Francuskoj uskoro mogla smanjiti. Paralelno, Švedska je lovcima dala dozvole za ubijanje ukupno 201 risa. U Hrvatskoj im je najveća prijetnja krivolov, ali i činjenica da se pare jedinke koje su u srodstvu pa im se smanjuje genetska raznolikost. Ipak, kod nas je zabilježen porast broja ove divlje mačke u usporedbi s drugim državama.

Utočište su pronašli u Gorskom kotaru. Teško ih je uočiti, skrivaju se duboko u šumi, a većinom izlaze u suton ili kad padne mrak u potrazi za plijenom

5) Sredozemna medvjedica 

Rijedak je prizor u europskim vodama s obzirom na status ugroženosti. Manje od 700 ovih preslatkih životinja preživjelo je u tri ili četiri izolirane subpopulacije u Sredozemnom moru.

Najviše ih ima u Egejskom moru, arhipelagu Madeira te području Cabo Blanco u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu. Riječ je o najrjeđoj vrsti tuljana na cijelom svijetu.

Prošlogodišnja vijest da je sredozemna medvjedica viđena u Jadranskom moru oduševila je sve, no do danas nije potvrđeno da se u potpunosti vratila kod nas.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.