Zbog svog neuglednog izgleda, ali i niske cijene, repa se često podcjenjuje što se tiče njezina sastava. No ovo povrće, koje je često bilo na jelovniku starijih generacija, iznimno je hranjivo te je izvrstan dodatak varivima i salatama. Zbog spojeva glukozinolata, posjeduje izražena protuupalna svojstva, a bogata je i vitaminima B skupine, kao što je vitamin B9, pa se često preporučuje u prehrani trudnica. U repi je prisutan i vitamin K, vitamin topiv u mastima, čiji se manjak povezuje s osteoporozom i srčanim oboljenjima.
No važno je istaknuti da je repa dostupna tijekom cijele godine, a posebno je blagotvorna u svome fermentiranom stanju – kao kisela repa. Ovo se povrće kiseli na isti način kao i kupus pa je čest dodatak i varivu od graha. Nešto hrskavije strukture od kiselog kupusa, kuhanjem oslobađa slatke i blago zemljane okuse.
Ukiseljeno povrće, pa tako i kisela repa, prolazi proces fermentacije koji pomaže u razgradnji staničnih struktura, čineći hranjive tvari raspoloživijima. Također, u kiseloj repi nalazi se puno probiotika koji su dobri za naš probavni sustav i cjelokupno zdravlje. Kod kiseljenja repe, sol, vrijeme, laktobakterije s njezine površine i one iz okoliša stvaraju mikrofloru koja pomaže u obnavljanju crijevne mikroflore i jača imunitet.
Ukiseljena repa je bogat izvor tih bakterija, a smatraju je i odličnim sredstvom za oporavak od gripe zbog obilja vitamina C i antioksidativnih sastojaka – mangana i izotiocijanata.