Izgleda da svako malo neka studija odaje priznanje mediteranskoj prehrani, što nije ni čudo jer su i liječnici i nutricionisti složni oko toga da ima optimalne omjere hranjivih nutrijenata raspoređenih u zdravim i laganim namirnicama. Bogata voćem, povrćem, ribom, orašastim plodovima, maslinovim uljem, i zalivena čašom crnog vina, formula je za dugovječnost i dobro zdravlje.
Dosad su brojne studije potvrdile da je ovakav način prehrane prevencija od raznih bolesti, od dijabetesa, srčanog pa do moždanog udara. Pokazalo se da ovaj način prehrane smanjuje upale u tijelu, štiti od različitih vrsta oštećenja stanica, snižava krvni tlak i smanjuje razinu lošeg kolesterola. No najnovije istraživanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Rush u Chicagu, pokazalo je da osobe, koje se pridržavaju mediteranske prehrane, u starijoj dobi imaju bolje kognitivne sposobnosti, rjeđe obolijevaju od demencije i Alzheimerove bolesti.
Namirnice zastupljene u mediteranskoj prehrani obiluju s pet važnih nutrijenata koji su presudni za zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti.
Kolin, koji se često naziva i vitamin J, neophodan je nutrijent za razvoj mozga i nalazi se u namirnicama kao što su orašasti plodovi, grah, grašak, špinat, krumpir i riba. Kolin je također vitalan za sintezu nekoliko komponenti mozga, uključujući acetilkolin, neurotransmiter neophodan za pamćenje i učenje.
Lutein je biljni antioksidans koji se uglavnom nalazi u povrću i ima sposobnost da održava mozak mladim. Antioksidativna i protuupalna svojstva luteina mogu ga učiniti korisnim za vizualno i kognitivno zdravlje. Ovaj antiosidans nalazi se u špinatu, kelju i tikvicama.
Omega 3 masne kiseline poboljšavaju sposobnost učenja i kognitivnu učinkovitost, a uglavnom se nalaze u namirnicama poput orašastih plodova, chia sjemenki, plodova mora, ribe i maslinova ulja.
Vitamini skupine B imaju značajnu ulogu u održavanju zdrave funkcije mozga, poboljšavaju proizvodnju neurotransmitera i pomažu u prevenciji demencije. Glavni izvori vitamina B uključuju ribu, cjelovite žitarice, voće i povrće.
Proteini su važni za zdravlje mozga jer se aminokiseline, koje sadrže, koriste za proizvodnju neurotransmitera i posljedično pridonose poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Stoga svaki nedostatak proteina može uzrokovati zbunjenost, manjak energije i nedostatak mentalne oštrine. Namirnice poput ribe, graha, leće, orašastih plodova i sjemenki, koje su baza mediteranske prehrane, obiluju proteinima