DSC_1740-2

Chic kolekcija torbica izrađena od recikliranih plastičnih vrećica

Kako biste vi nosili ovaj poseban komad?

Kolekcija torbica naziva RAW BAG, čiji naziv implicira sirovost i jednostavnost, izrađena je po načelima "minimal waste" filozofije, bez uporabe šavova i tekstila, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje dodatnog otpada u proizvodnji.

Godišnje se u Hrvatskoj potroši oko 200 plastičnih vrećica po stanovniku, koriste se svega 12 minuta, a potrebna su desetljeća za njihovu razgradnju. Kako bi produžila trajnost inače potrošnih i lako zamjenjivih plastičnih vrećica, kostimografkinja i modna dizajnerica Mirjam Krajina kreirala je chic kolekciju torbica izrađenu isključivo od plastičnog otpada. Upečatljivi komadi nastali su tako što je reciklirala plastični materijal procesom topljenja. RAW BAG torbe dolaze u nekoliko različitih boja i veličina, od onih malenih, stvorenih za večernje izlaske do onih većih shopper torbi čija je namjena zamijeniti potrošne vrećice i torbama za kupovinu podariti estetsku vrijednost koju inače nemaju. Ručke na torbama izrađene su od pleksiglasa za čiju je izradu zaslužna tvrtka Laserplexx, čak su i privjesci na torbama sačinjeni od ostataka materijala koji bi inače završio kao otpad, a dizajnerici je u tehničkoj izvedbi RAW BAG torbi priskočio renomirani MIart atelier.

Međutim, nije Mirjam razmišljala samo o torbicama u sklopu svog doprinosa održivoj modi. Stilski dojam nove kampanje upotpunjuje vintage odjeća, odnosno second hand odjeća koja je dizajnerskom intervencijom dobila novu estetsku i uporabnu vrijednost. Stare vintage košulje postale su haljine, old school trenirke zasjale su kao cool kombinezoni, a sweatshirtovi su zablistali upotpunjeni razigranim retro printevima.

PHOTOS BY: Denis Butorac, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.